Høst: Hundens måned - oktober - Akupunktur med mer

Tid for innekos og varme gryter

 

Høstjevndøgn er overstått – det er rimfrost om morgenen – kornet og grønnsakene er høstet. Nå er det ikke tvil lenger: det er skikkelig høst og det er går mot vinter.

Noen har sin blomstringstid tidlig i livet og noen kommer til sin rett først sent i livet. Villvin er en slik som virkelig viser seg fra sin vakreste side rett før den tar farvel. Det er vemodig når bladene forsvinner. Snart er det tid for hvile.

Varm deg i hundens måned

Jeg ser at kattene hjemme hos meg vil være mer inne – de sover mer – spiser mer og virker litt sløve. Pinnsvin og andre dyr går i dvale. Vi som ikke går (helt) i dvale kan kose oss med å tenne levende lys, lage te og koke deilige slowfood gryteretter.  Fårikål eller oksehalesuppe for dem som spiser kjøtt – grønnsakgryter til veggiser. Krydre gjerne med pepper. Varmt skal det være – deilig og næringsrikt. Lammekjøtt og viltkjøtt anses som spesielt varmende matvarer i kinesisk medisin. Hundens måned er tid for å varme seg.
Det er ikke så underlig at vi også påvirkes av årets syklus. Vi er jo en del av naturen og livets rytmer. Men hvis du føler deg  mer “emo”  enn det som er OK nå  utover i oktober kan det være at du tenderer mot vinterdepresjon.  Akupunktur er en av de tingene som kan hjelpe!

Hundens tilhører jordelementet

Oktober (eller hundens måned) betyr overgang til vinter i den kinesiske kalenderen. Hver årstid er knyttet til et element (vår til treelementet, sommer til ildelementet, høst til metallelementet, vinter til vannelementet). Dens siste måneden i hver årstid er knyttet til jordelementet. Det vil si månedene  oktober, januar, april og juli.  I disse “jord månedene” transformeres vi inn til den neste årstiden. Jordmånedene er dermed en slags transit – tid hvor vi gjør oss klar for noe nytt.
Helt i slutten av oktober feirer mange små og litt større hekser Halloween. Den første helgen i november er det alle helgensmesse i den norske kirke. Mange lys er tent  på gravplassene denne helgen. I hedensk tid ble det sagt at sløret mellom åndeverden og vår verden var tynt og at vesener fra den andre siden kunne åpenbare seg i denne tiden. Ja, hvem vet – hva som dukker opp?
Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips