Hundens måned – oktober

Hundens måned – høst og snart vinter

Hundens måned varer fra 8. oktober til 7. november. 

Høstjevndøgn er overstått, natten er lengre enn dagen.  De mørke kveldene blir lengre, og skumringen smyger seg inn i ettermiddagene. Mørket pakker seg rundt oss. Det blir ordentlig mørkt nå!

Trærnes siste fargeprakt i gult, rødt og orange kommer gradvis. I løpet av hundens måned dør bladene, og etterhvert faller de ned. Energien vender tilbake til jorda.

Etterhvert står trærne nakne tilbake, og i hundens måned kan vi se den bakenforliggende stabile strukturen for nytt liv: kvister, greiner og trestammer. Dette skal bære nye blader og blomster som kommer til våren. Men først er det tid for hvile. Først skal det bli vinter. 

Ta vare på Yang og varmen

Vinterhalvåret er en Yin tid hvor vi preges av Yin kvaliteter: mørkere, kaldere, roen senker seg. Vi trekker oss innover i hjemmet vårt og inn i oss selv. Nå må vi ta vare på Yang og sørge for å holde varmen. Vi finner frem varmere klær, vinterdyna og pakker oss inn i teppe på sofaen. Det føles godt med innekos, levende lys, en god kopp te og fyr i ovnen. Når vi skaper balanse mellom Yin og Yang oppstår det god komfort og trivsel. 

Hundens måned – en trist tid?

Litt trist er det når det grønne og alle fargene etterhvert forsvinner. Nå skal vi for alvor gi slipp på årets sommer med alt den ga oss av vekst og blomstring. Å gi slipp og følelse av sorg er et av temaene som tilhører metall-elementet som dominerer om høsten. 

Forebygg vinterdepresjon

Og det er ikke så underlig at vi påvirkes av årets syklus. Naturens rytmer gir resonans i oss som naturens vesener. Men hvis du føler deg mer «emo» enn det som føles greit nå utover i oktober kan det være at du tenderer mot vinterdepresjon.  

Mange føler umiddelbart en god avspenning under akupunkturbehandlingen og føler seg litt «salig» etterpå. Effekten av akupunktur kan fremstå som litt mystisk, men vi vet at regelmessig akupunktur gir forhøyede nivåer av endorfin og at dette er en langvarig effekt. Forhøyede nivåer av endorfin kan virke som en buffer mot depresjon og angst tilstander. Det er noe naturlig du kan gjøre som ikke har bivirkninger. 

Kanskje er det noe bakenforliggende som gjør at følelsene sitter fast? Det kan være noe ubearbeidet som årstidens energi bringer opp.  Akupunktur beveger på energien, og dette kan bidra til bearbeidelse og skape sirkulasjon slik at du kan få tatt neste skritt der du står fast. 

Overgang til vinter med jord-elementet

Selv om høsten generelt tilhører metall-elementet tilhører hunden jord-elementet . Det er fordi  den er den siste høst-måneden i årstiden og den står dermed for overgang til vinter i den kinesiske kalenderen. 

Hver årstid knyttes til et av de 5 elementene : 

I et av de systemene jeg bruker når jeg velger ut akupunkturpunkter til en individuell behandling bruker jeg spesielle punkter som er korresponderende akupunkturpunkter for årstiden. Tradisjonell Kinesisk Medisin (TCM) er et intrikat, omfattende og helhetlig system.

Hver årstid består av tre måneder. Den siste av disse månedene tilhører jord-elementet. Energien i «jord-månedene» transformerer og gjør oss klare til neste årstid. Dette er overgangsfaser som forbereder oss på det nye som kommer. I jord-elementets bevegelse trekkes energien inn til vårt senter. Og i senter av vår kropp har vi magen. 

Hundens måned knyttes til mage-energien

At jord-elementet og mage-energien er aktive i hundens måned betyr mat og ernæring er spesielt viktig nå.

Mange får gjerne ekstra lyst på fett og søtt på denne tiden – disse smakene tilhører jord-elementet. Jord-elementet er et stabilt, trygt og jovialt element, man trekkes mot å roe ned, mot å nyte det fysiske livet og samle seg – komme til seg selv før den nye årstiden. Jord er også litt tregt og sedat. Det sies at man gjerne legger lettere på seg i tidene hvor jord-elementet dominerer. Utover hunden tilhører også oksen, dragen og geita jord-elementet.

Gjennom å spise varmende mat kan du ta vare på Yang. Det samme gjelder og for varmende krydder som pepper og ingefær. Lammekjøtt og viltkjøtt er eksempler på varmende matvarer. Fårikål anbefales! 

Årets syklus kan sammenlignes med syklusen i et døgn hvor kl 12 tilsvarer sommersolverv. Hundens timer er kl. 19-21. Dette er de koselige kveldstimene hvor det er fint å lese, lytte til musikk, spille spill og slappe av. Vi snakker jo tross alt om menneskets beste venn!

Ha en god måned!

Kom i gang med din helbredende prosess

Innen akupunkturen ser vi kroppen som helhet. Kom til meg hvis du er åpen for transformasjon og hvis du er åpen for å forstå hva kroppen kanskje har å si deg !

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

2 hendelser på “Hundens måned – oktober”

    1. Hehe – kanskje du finner noen tips her som kan hjelpe mot vårdeprsjon også? Stay tuned!

Stengt for kommentarer.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen