Hundens måned er den siste høstmåneden – snart vinter

Hundens måned varer fra 8. oktober til 7. november. Høstjevndøgn er overstått, vi er inne i en tid hvor det stadig blir mørkere rundt oss. Bladene visner, faller ned og vender tilbake til jorda.
Etterhvert står trærne nakne tilbake og vi kan se den bakenforliggende stabile strukturen for nytt liv: kvister, greiner og trestammer. Dette skal bære nye blader som kommer til våren. Men først er det tid for hvile.

Ta vare på Yang og varmen i hundens måned

Vinterhalvåret er en Yin tid hvor vi blir preget av Yin kvaliteter. Det blir mørkere, kaldere, roen senker seg. Vi trekker oss innover i hjemmet vårt og mer inn i oss selv. Nå må vi ta vare på Yang og sørge for å holde varmen. Vi finner frem varmere klær og kryper under teppe på sofaen. Det føles godt med innekos, levende lys, en god kopp te og fyr i ovnen.

Trist tid?

Det er jo litt trist og leit når det grønne og alle fargene etterhvert forsvinner.  Å gi slipp og følelse av sorg er et av temaene som tilhører metall-elementet og høsten.
Det er ikke så underlig at vi også påvirkes av årets syklus. Vi er jo en del av naturen og livets rytmer. Men hvis du føler deg mer «emo» enn det som er OK nå  utover i oktober kan det være at du tenderer mot vinterdepresjon.  Akupunktur er en av de tingene som kan lindre.

Overgang til vinter med jord-elementet

Selv om høsten generelt tilhører metall-elementet innebærer den siste høst-måneden som er hundens måned, overgang til vinter i den kinesiske kalenderen. Her er hver årstid knyttet til et av de 5 elementer: tre, ild, jord, metall og vann. Våren tilhører tre-elementet, sommeren er knyttet til ild-elementet, høsten til metall-elementet og vinteren til vann-elementet. Hver årstid består av tre måneder. Den siste måneden i hver årstid er knyttet til jord-elementet. Energien i «jord-månedene» transformerer og gjør oss klare til den neste årstiden. «jord-månedene» er dermed overgangsfaser som forbereder oss på en ny fase.

Hundens måned er knyttet til mage-energien

Innen Tradisjonell kinesisk medisin tilhører jord-elementet mage-energien i kroppen og dermed blir mat og ernæring spesielt viktig nå.
Mange får ekstra lyst på fett og søtt på denne tiden – disse smakene tilhører jord-elementet. Jord-elementet er stabilt, trygt og jovialt element, man trekkes mot å roe ned. Det sies at man lettere legger på seg i jord-månedene.
Gjennom å spise varmende mat kan du ta vare på Yang. Det samme gjelder og for varmende krydder som pepper og ingefær. Lammekjøtt og viltkjøtt er eksempler på varmende matvarer i følge kinesisk medisin så kan fårikål og oksehalesuppe anbefales i hundens måned.
Ønsker deg en riktig god og koselig hundens måned!
Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips