Spis deg ut av fuktighet

Fuktighet

Fuktighet regnes som en sykdomsfremkallende faktor i tradisjonell kinesisk medisin (TKM). Her ser vi menneskekroppen som det den er: et stykke natur. De sykdomsfremkallende faktorene som kan ramme oss sammenlignes med ulike naturfenomener: kulde, varme, tørrhet, vind og fuktighet.

Akupunktøren ser på seg selv som en slags gartner, og det å behandle mennesker med akupunktur kan føles som å stelle en hage. Ubalanser som involverer fuktighet kan da sammenlignes med den dårlig drenerte delen av plenen hvor ingenting vokser. Sånn kan det ses på når fuktigheten dominerer i kroppen på et bestemt sted – for eksempel i et ledd.

Fuktighet kan også være tilstede i kroppen generelt – lik en tung tåke som senker seg over hagen, og fører til at klarhet og oversikt forsvinner. Du føler deg tung og trøtt.

Denne sykdomsfremkallende faktoren er knyttet til jord-elementet og dermed kostholdet. Dannelsen av fuktighet skjer når kroppen ikke helt optimalt bearbeider og fordøyer det du inntar. Dermed blir hvordan, når og hva du spiser, samt tilberedelse av maten viktig. Når dette blir gjort riktig kan du avlaste kroppen slik at fordøyelse skjer lettere. Hvordan du kan gjøre det skal jeg fortelle deg her.

Fuktighet innenfra eller utenfra

Når vi blir syke er det enten fordi ubalanser har fått bygge seg opp over lengre tid eller fordi vi utsettes for en “angrep” utenfra.

PMS
Du trenger den trasformative kraften i Yang for å motvirke fuktighet

Fuktighet kan oppstå innenfra når vi ikke fordøyer det vi inntar. Altså når kroppen ikke transformerer næringen den får i seg. En sedat livsstil med for lite bevegelse kan bidra til dette. I akupunkturbehandling vil jeg i slike tilfeller bruke styrkende akupunkturpunkter. Du trenger den transformative kraften fra kroppens Yang for å motvirke opphopingen av fuktighet som er av Yin kvalitet. Har du ubalansen med fuktighet inni deg fra før vil du også tendere til å være mer utsatt for dette utenfra.

Utenfra kan fuktighet snike seg inn i kroppen og sette seg i ledd, eller gjennom den våte badedrakta inn i urinblæra og danne blærekatarr. Oppholder du deg i fuktige omgivelser kan energinivået påvirkes direkte – du kjenner deg trøtt og daff.

Det er noe grumsete over fuktigheten, den viser seg på tunga som et tykt hvitt eller gult belegg, som snørr fra nesa eller slim du hoster opp.

Du kan ha den i huden som akne, i hodet som hodepine eller hjernetåke. Men fuktigheten er tung og tenderer generelt mest til å synke og påvirke nedre del av kroppen, altså fra navlen og ned. Der kan den vise seg som soppinfeksjon hos kvinner og prostataproblemer hos menn.

Fuktigheten tilhører jordelementet. Den er treg. Den kommer tregt, bygger seg opp over lang tid og den går tregt. Det tar tid å bli kvitt fuktighet.

Langvarig fuktighet = slim

Når fuktigheten kondenseres av kroppens varme kan det over tid danne seg slim. Det kan bli hoste med seigt gult oppspytt, snørr eller utflod. I følge klassiskerne kan også slim kludre det til for hjertet når forvirringstilstand og psykose oppstår.

Slik er du snill med din mage-energi

Fordi fuktighet er så knyttet til ubalanser i hvordan maten absorberes blir det viktig å jobbe med både hva du spiser og hvordan du spiser.

 • Når du bearbeider maten godt på forhånd så avlaster du de fordøyende organene, og maten kan transformeres lettere. Du kan varmebehandle, fermentere, bruke surdeig og tygge maten godt. Du bør unngå rå og kald mat når du skal bli kvitt fuktighet. Enkel, varm mat er lett å forholde seg til, også for tarmene.
 • Magen og jord-elementet er litt tregt – ja, de “gir jording” som vi sier og er av natur litt “slow”. Du får tenkt litt over tingene når du tygger på det. Mage-energien gir oss kapasiteten til å stoppe helt opp og fordøye. Setter du deg derfor ned og tar deg god tid til et velsmakende måltid spiller du på lag med mage-energien. Å kose seg med et godt måltid med noen du er glad i kan være både terapeutisk og nærende på flere måter.
 • “Organklokka” viser oss når de ulike energiene i kroppen har maks futt og når de har hvileperiode. Mage-energien fungerer best i «dragens time» som er mellom kl. 7 og 9 om morgenen. Den er på sitt laveste etter kl 19. Spis derfor en god frokost i dragens time – og unngå å spise etter kl 19. Driver du med intermittent fasting og du ønsker å gi fordøyelsen din 12 timer fri hver dag kan du gjerne prøve å legge timene med fasting slik at det passer med organklokka.
 • Biter du over mer enn du kan tygge – om du forspiser deg, overkonsumerer eller er overernært – altså: om du spiser for mye mat vil magen “melde pass” og fuktighet oppstår. Idealet er derfor å spise seg 70% mett.
 • Spis mat etter sesong – lettere, mer vegetarisk mat om våren og sommeren, tyngre mat om høsten og vinteren. Spis mat laget av gode råvarer, helst økologisk og/eller lokale hvis mulig, og unngå hyperprosessert mat med tilsetningstoffer. Spis tradisjonell mat – slik som formødrene lagde. Hvis dette ikke ringer noen bjeller for deg så se i retning av Henriette Schønberg Erken og Ingrid Espelid Hovig.

Unngå dette:

Unngå generelt fet, søt og sterkt krydret mat. Dette skaper mer fuktighet i kroppen. Har du en tilstand med fuktighet og ønsker å forbedre din energi? Da bør du unngå spesifikt disse matvarene:

 • Melkeprodukter
 • svin og mye kjøtt
 • ristede peanøtter
 • juice fra konsentrat
 • hvetemel, brød, gjærbakst
 • øl
 • banan
 • sukker og søtstoff
 • mettet fett

Det er ulike organer man vil styrke med akupunkturbehandling når man vil stimulere til å transformere bort fuktighet. Her er Yang aspektet ved både milt, nyre og lunge viktige.

Matvarer som fjerner fuktighet:

Frukt: plomme, umeboshi

Grønt: alfalfa, asparges, mais, kålrabi, løk, reddik, selleri, daikonreddik, pepperrot, gresskar, nepe, vårløk, sennepskål, sjampinjong

Bønner: aduki, kidney

Korn: bygg, bokhvete, rug

Fisk: makrell, ansjos

Kjøtt: vaktler

Urter/krydder: basillikum, kardemomme, koriander, hvitløk, sitron, oregano, persille, karve, nellik, merian

Drikke: grønn te, jasmin te

Matvarer som fjerner slim

Frukt: epleskall, grapefrukt, pære, persimon (”kjærlighetsfrukt”),

Grønt: selleri, oliven, løk, shitake sopp, sjampinjong, tang, reddik, brønnkarse, groblad

Nøtter: mandler, valnøtter

Fisk: musling, reker

Urter/krydder: sort pepper, appelsinskall, sitronskall, grapefruktskall, tangerinskall, merian, timian, sennepsfrø, peppermynte, lakris, hvitløk

Drikke: te

Her er det mye informasjon å fordøye – jeg håper du har nytte av og kan gjøre det til ditt eget.

Velbekomme!

Mat som styrker din energi
Varmende mat
Blodstyrkende mat
Kjølende mat som fjerner Hete

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Få tre tips mot pollenallergi!

Naturlig og bivrikningsfritt 

akupunktur og pollenallergi

Hurra! Din e-post adresse har blitt registrert

Skroll til toppen