7 måter å holde deg varm om vinteren

Oi – så kaldt det plutselig ble! Hvor er vinterjakka, votter og skjerf?

Unngå å få kulde i kroppen

Det er mest behagelig å være passelig varm! At dette forebygger sykdom er noe vi er opptatte av innen tradisjonell kinesisk medisin (TKM).

I akupunkturens forståelse kan det føre til sykdom når «kulda setter seg i kroppen». Slik kan det være ved akutte tilstander som urinveisinfeksjon, forfrysning og forkjølelse. I kroniske plager kan kulda vise seg som blant annet leddsmerter og astma.

Å opprettholde kroppsvarmen er et av våre grunnleggende behov. Det er en måte vi tar vare på oss selv. Og får du kulda i kroppen – ja, da må du sørge for å bli god og varm varm igjen! Gjør sånn her:

7 varmende tips :

  • Påkledning: det er særlig viktig å holde seg varm fra navlen og ned. Dette området styres av nyre–energien i vann-elementet som det er spesielt viktig å ta vare på nå om vinteren. Nyre-energien styrer korsrygg og knær, så du avlaster dem ved å holde deg varm der. Ullsokker, stillongs og ulltruse er et andre «hete» tips. Hender, hals og nakke er også utsatt, særlig i kald vind – frem med skjerf, lue, votter og opp med hetta! Får du lett urinveisinfeksjon så unngå å sitte direkte på kaldt underlag. Varmepakning i votter, bukselommer eller støvler kan være deilig!
  • Pust gjennom nesa når du er ute. I nesehulen varmes den kalde lufta opp slik at du ikke får kald luft inn i kroppen. Husk: bruk nesa til å puste, munnen til å spise og å prate.
  • Spis varm mat. Frukt kan legges på benken slik at du spiser den romtemperert heller enn kjøleskapskald. Grøt (f.eks. havregrøt og/eller grøt av quinoa eller bokhvete) kan gi en god og varm start på dagen. Krydre gjerne med ekte Ceylon kanel og/eller annet varmende krydder. Pepper, nellik, ingefær, kardemomme og chili er eksempler på varmende krydder som du gjerne kan bruke litt ekstra av i maten om vinteren. Bruker du lite salt i maten kan du evt bruke litt mer av dette om vinteren. Saltsmak tilhører vann-elementet og vintersesongen. Kjøtt av lam og sau anses som matvarer med mye varme, så fårikål eller andre gryteretter med lam er ypperlig ! Om høsten og vinteren trenger man generelt tyngre og mektigere mat enn om sommeren. Finn ut mer om hvilke matvarer som er varmende mat her!
  • Unngå kald drikke med isbiter. Drikk heller en kopp te eller varm melk. Eller prøv varmende gløgg som du lager selv.
  • Kalddusj og isbading – isbaderne sier at de herder seg og aldri er syke. Det er forståelig ut fra slik vi tenker i tradisjonell kinesisk medisin. Blir du lett forkjølet og synes isbading høres litt for avansert ut så kan en kjapp kalddusj etter den vanlige dusjen din være en måte å bygge opp forsvaret mot og toleransen for kulde.
  • Varmeflaske eller å fylle en tom 1 1/2 liters flaske med varmtvann og legge under dyna eller teppet kan være deilig for kalde føtter. Fotbad kan også være godt og du kan gjerne tilsette varmende ingefær-te i vannet.
  • Moxa-behandling på akupunktur-punkter går ut på å tilføre kroppen varme gjennom punktene. Hvis kulda har satt seg i kroppen kan det være ordentlig deilig å kjenne at varmen sprer seg igjen. Dette er behandling du kan gjøre på deg selv hjemme.

Hold deg varm i vinter!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen