Høsten er metallelementets tid

Sommeren gikk i en fei og plutselig er høsten her igjen. Etter sommerens ekstase kommer hverdagen. Det blir tid for skolestart og jobbstart med jakke, sokker og matpakke. Med kveldsmørket plutselig tilbake kommer det mystiske, rå og ville liksom tettere på.

Metallelement

Dette er metallelementets tid. Høsten har en ganske annen energi enn sommerens begeisterde ildelementet. Metallelementets bevegelse konsoliderer oss, trekker oss inn og forbereder oss på vinter. Det blir alvor.

Kroppens Qi trekkes lengre inn, vi blir mer innadvendte. Det blir innetid: frem med bok, kos, stearinlys, te og nøyaktig håndarbeid!

Høsten gir oss mulighet til å kvitte oss det overflødige. Gjennom dette kan man også bli mer bevisst på hva som egentlig er verdifullt og ta hånd om det som er gull. Ettertanke, takknemlighet, følelse av rikdom og verdi hører med. Det verdifulle kan gi oss følelse av stolthet og mot i brystet.

Høsten er også litt vemodig trist og riktig nok: emosjonen sorg og tematikk omkring det å gi slipp er en del av metallelementet. Sorg er i seg selv en del av livet og følelsesregisteret vårt. Også dyr sørger. Det er naturlig. Sunn sorg i sin naturlige utfoldelse lar deg gi slipp. Ingenting varer evig, vi er del av noe større. Tiden som går og det forgjengelige tilhører metall.

Årstidene med sine muligheter kommer og går uansett om du liker det eller ikke. Vi må bare henge med her, vi har jo egentlig ikke kontroll. Den kinesiskske filosofien viser oss hvordan vi kan forstå og leve smart med disse forandringene. Naturen er i evig endring og det er vi også, på den vandringen som er vårt liv.

Når begynner høsten, egentlig?

Høsten med sin klare, etterhvert litt skarpe luft som pirrer i neseborene tilhører altså metallelementet. Høsten tilsvarer omtrent månedene august, september og oktober i den gregorianske kalenderen. Midt på den kinesiske høsten er det høstjevndøgn. Og da – midt i hanens måned, er metallenergien på sitt aller, aller klareste og sterkeste.

Den kinesiske kalenderen gir månedene navn etter 12 ulike dyr som også representerer ulik eksistensiell tematikk, ulike deler av livssyklusen, ulike egenskaper og temperament.

Akkurat på hvilken dag månedene begynner varierer litt fra år til år, men ca. fra den 7. august tilhører tiden den tullete, smarte og morsomme apen. Rundt 6. september har vi den presise hanen og litt uti oktober begynner den hengivne hundens måned. Hunden forbereder oss til vinteren som begynner ca. den 7. november.

Metallelementet i kinesisk medisin

Vårt kroppslige uttrykk for metallelementet finner vi lungene, huden og tykktarmen.

Det sjelelige aspektet av dette kalles «Po» – den «kroppslige sjelen». Altså den delen av oss som forsvinner når vi dør. Denne delen av oss bekreftes gjennom hudkontakt og tilstedeværelse i øyeblikket her og nå. Når du opplever verden gjennom sansene dine og er tilstede i det – da er din «kroppslige sjel» aktiv. Po bor i lungene og kan dermed aktiveres gjennom pusten. Du kan puste deg inn i øyeblikket.

Ubevisst kan man gå rundt og holde pusten – det kan være gamle emosjonelle mønstre som sitter i som kroppslige spenninger som gjør at pusten holdes tilbake. Det vi ikke kan deale med i øyeblikket setter vi gjerne bort mens vi venter på at tiden kanskje skal gi oss mulighet til å hente dette frem igjen. Hente frem slik at vi kan bearbeide og gi slipp. Det kan for eksempel handle om overveldende belastninger, frykt, sjokk eller traumer. Noen ganger er det også glede og latter som av ulike grunner holdes tilbake. Gir tiden oss mulighet til å bearbeide dette kan vi åpne opp for visdommen og få tilgang til gullet som følger med.

Tykktarmens oppgave er som de fleste vel vet, å gi slipp på det vi ikke lenger trenger –  det som er dritt rett og slett. En god fordøyelse hjelper deg også med å fordøye livet og gi slipp på det du er ferdig med – en forutsetning for dette er å være tilstede i kroppen.

Denne tematikken kan akupunktur hjelpe til med.

2 måter å få mer ordnings i metallelementet

Den «kroppslige sjel» bor i lungene. Enkle pusteøvelser kan virke bevisstgjørende og skape kontakt med pusten: 

  • Ta 3 dype pust 3 ganger om dagen. Sett en alarm på telefonen din som minner deg om dette.
  • Sirkelpust: tell langsomt til fire på innpust, tell til fire mens du holder pusten, tell til fire mens du puster ut og igjen tell til fire mens du holder pusten før du puster inn igjen. Gjør dette i noen minutter.

En visulaisering med høst luft før innsovning:

  • Om kvelden før du skal sove tenker igjennom dagen. Kjenn etter om det er noen leie følelser som henger igjen fra dagen som gikk. Er det noen som har såret deg, eller noe du ble oppskaket eller satt ut av? Kanskje du blir bevisst at noe du ikke trodde var så viktig for deg faktisk betyr en del likevel? Eller at du kommer i kontakt med en gammel sorg over noe som skjedde for lenge siden? Pust! Du kan se for deg å gi slipp like uanstrengt som bladene faller av treet om høsten. Pust inn og forestill deg at du puster inn klar, ren høstluft. Gjenta og kjenn om det gir slipp noe sted i kroppen. Tenk nå på dine verdifulle kvaliteter, eller på en suksess du engang hadde. Sov godt med mot i brystet!

Feng Shui

Fargene til metallelementet er hvitt, grått og metallic. Formen er rund som en kule. Tema som renhet, ryddighet, enkelhet, ro og orden kan integreres i interiøret for å forsterke metallelementet. Hvilket element du bør aktivere i de ulike områdene i huset ditt kan jeg hjelpe deg med ved en Feng Shui konsultasjon.

På et personlig plan kan du bruke metall-fargene i  klærne dine dersom du ønsker å aktivere det. Og du kan bruke smykker av edelt metall, eventuelt med edle stener i samme hensikt.

Å rydde i gammelt rot og skrot og å gi slipp på det som ikke bringer deg glede er en perfekt ting å gjøre nå om høsten.  Å omgi seg med ting som man blir glad av å bruke og av se på er en god forberedelse til vinterens innekos.

Ha en riktig god høst!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen