Blodstyrkende mat

I Kinesisk medisin oppfatter vi blodet som mer enn den røde væsken i blodårene. Blodet har viktige funksjoner i forhold til å nære hele kroppen. Når blodet er harmonisk og sterkt føler vi oss vitale, fullblods i live, håret blir blankt og fyldig, og huden har glød. Lær mer om blodstykende mat og sørg for å få den næringen du trenger!

Blodet er særlig viktig del av kvinners fysiologi. Under graviditet stilles det ekstra krav til blodet, og ulike plager gravide opplever kan relateres til «blod svakhet» i Kinesisk Medisin. Herunder finner vi symptomer som svimmelhet, slitenhet og generelt være litt tuslete og blek. Man kan føle seg underernært, og ikke helt i kontakt med seg selv. Denne splittelsen omtales som at «sinnet mister forankringen» fordi Blodet sies å «forankre sinnet». Svakhet i blodet kan også resultere i søvnvansker.

Blodets kvalitet kan fint forbedres gjennom kosten. Særlig klorofyllrike grønne bladgrønnsaker hjelper, spesielt i kombinasjon med korn. Det er også viktig å få i seg nok proteiner.

Generelt: spis variert, «ordentlig mat», gryteretter med kjøtt, grønnsaker av god (gjerne økologisk) kvalitet. Slowfood er bra – gryter som står og koker lenge, eller bakes i ovnen, anses som ekstra næringsrik. Unngå for mye kjappe løsninger med salt, fett, og ferdigmat

Matvarer som er spesielt blodstyrkende:

Korn: bygg, havre, ris, søt ris

Grønnsaker: alfalfa spirer, artisjokk, rødbeter, søtpotet, spinat og andre grønne bladgrønnsaker, kelp (tangsort), shitake sopp, hvetegress, brønnkarse

Frukt: Aprikos, avocado, daddel, fiken, druer, longan, morbær, kirsebær

Bønner: aduki, sort soya, kidney

Nøtter: Sesam, kokosnøtt, hasselnøtt

Fisk: tunfisk, sardiner, blåskjell, østers, blekksprut

Kjøtt: Alt rødt kjøtt, beinmarg, lever, oksehale

Egg

Urter/krydder: persille, brennesle, løvetannblader

Oljer/sauser: amasake, melasse

Drikke: yoghurt (uten sukker)

Kosttilskudd: alger, Dong Quai, pollen, floradix

 

Forslag til Blodstykende matretter:

Fritatta (omelett med vårløk og spinat)

Eggerøre med persille og/eller knust brennesle

Leverpostei med rødbet eller persille – på brød av bygg og havre

Løvetannpesto

Grønn salat med avocado og kidneybønner

Havregrøt

Snacks av ristede hasselnøtter, fiken og aprikos

Bygotto

Dampede blåskjell

Tunfisksalat med rødløk, kidneybønner, olivenolje og sitronskall

Levergryte

 

Kilder:

Debra Betts: acupuncture.rhizome.net.nz

Daverick Leggett: Helping Ourselves – A Guide to Traditional Chinese Food Energetics   Meridian Press

Still meg gjerne spørsmål!

Lurer du på hva hvilken kost som er best for deg ut fra kinesisk medisin? Eller har du andre spørsmål om akupunktur og om det kan være noe for deg så ta kontakt! Jeg har lang erfaring og kan gi mer spesifikk informasjon om min erfaring med effekten av akupunktur i forbindelse med ulike tilstander. Jeg pleier å svare raskt tilbake på, e-post, telefon (913 88 595) eller via Facebook.

Finn en ledig time som passer for deg!

Jeg har timer på dagtid alle ukedager unntatt onsdag. På tirsdag og torsdag har jeg ettermiddagstimer. Ta en titt på min online timebestilling!

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips