Svangerskapskvalme

Svangerskapskvalme er det vanligste ubehaget tidlig i svangerskapet. Det dreier seg både om kvalme, brekninger og oppkast. Mellom 70 og 85% av alle gravide kvinner blir kvalme, halvparten av alle gravide kaster opp.

Vanligvis oppstår kvalmen gjerne 2-3 uker etter uteblitt menstruasjon og den reduseres ofte fra ca 12. svangerskapsuke når kroppen begynner å tilpasse seg sin nye tilstand som gravid. Kvalmen kan også vare lengre eller komme tilbake senere i svangerskapet, typisk når det nærmer seg fødsel.

Når er svangerskapskvalme farlig?

Ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis) rammer heldigvis bare 1% av de gravide. Da kan det være behov for intravenøs væsketilførsel og eventuell sykehusinnleggelse. Hvis du har problemer med å få i deg nok drikke og får en minkende mengde urin bør du oppsøke lege med tanke på dette.

Ellers er svangerskapskvalme en ubehagelig men ufarlig tilstand. Det er en slags bivirkning av å være gravid kan man si. Det kan likevel være så pass plagsomt at man bør sykemeldes helt eller delvis. Mange opplever at stress gjør det verre, man har mer enn nok med å takle kvalmen. Når tilstanden varer og forverres over uker kan det bli en nesten depressiv tilstand. Akupunktur kan hjelpe!

Akupunkturbehandling ved svangerskapskvalme

I nasjonale retningslinjer og dermed i den norske legemiddelhåndboka, er akupunktur nevnt som behandling ved svangerskapskvalme. Leger og jordmødre anbefaler derfor dette. Siden akupunktur er medikament-fri behandling er det et særlig fint behandlingsalternativ for deg som er gravid og kvalm.

Hva hjelper mot kvalme når du er gravid?

Akupunkturbehandling har altså en dokumentert effekt ved svangerskapskvalme. Men det er mye du kan gjøre selv mellom behandlingene også, som kan være med på å lindre kvalmen. Folk er forskjellige og man kan prøve ut hva som kan være til hjelp. Her er noen forslag:

  • Det går også an å trykke på akupunkturpunkter selv. Dette kalles akupressur og er en mild behandling du kan gjøre hjemme. Eventuelt kan du gjøre dette ved hjelp av seabands eller Zpikes. Akupressur i minst 10 minutter tre ganger om dagen har følge i forskning vist betydelig nedgang i kvalme og antall brekninger hos gravide. Er du i tvil om hvordan du gjør dette kan jeg vise deg det i forbindelse med en akupunkturtime. Bor du langt unna så underviser akupressur også digitalt. Du kan bestille time til dette på min online timebestilling.
  • Jeg bruker også noen ganger små klistrelapper som stimulerer akupunkturpunkter på kroppen etter individuell vurdering. Dette kan du ha på mellom behandlingene.
  • Blir kvalmen trigget av lukt kan spesiell bruk av enkelte eteriske oljer være til hjelp.
  • Ved visse typer svangerskapskvalme kan te av fersk ingefær hjelpe. Når du kommer til akupunkturbehandling vil jeg vurdere tilstanden din og kunne si med større sikkerhet om dette er noe som anbefales for deg eller ikke. Du må selvsagt også gjerne prøve det ut selv. Du finner mer informasjon om hvordan du kan koke «ordentlig» ingefær-te selv, og hvordan vi bruker dette i Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM) i denne artikkelen om te og forkjølelser.
  • Spis og drikk det du får lyst på eller kunne tenke deg å få ned. I denne tilstanden vil du gjerne føle deg bedre hvis du klarer å spise noe. Fasting er ikke anbefalt for gravide.

Individuell behandling – alltid best

Innen Tradisjonell Kinesisk akupunktur foretas alltid en individuell diagnostisering for å kunne finne frem til de mest effektive punktene for deg og din tilstand. Slik er det også ved svangerskapskvalme.

Jeg vil være interessert i å vite når på døgnet du er mest plaget, eller om du er kvalm hele dagen – hva som gjør kvalmen bedre eller verre – om du er sensitiv for lukter – hva du klarer å spise – hvordan du har det emosjonelt osv. Dette er altså for å kunne danne meg et helhetlig bilde av tilstanden. Jeg kjenner også på pulsen og ser på tungen som en del av diagnostiseringen.

Trygt for deg og barnet i magen

Spesielle hensyn skal tas når man behandler gravide med akupunktur. Jeg har lært meg mye om dette fagfeltet gjennom videreutdanning og i min praksis med spesielt fokus på gravide siden 2005. Vi vet gjennom både erfaring og forskning at dette er en trygg behandlingsform for deg og for barnet i magen.

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen