Akupressur – behandling du kan gjøre selv

Akupressur – akupunktur uten nåler

Akupressur utføres ved å trykke på akupunktur-punkter. Det er behandling du kan gi til deg selv eller til dine nære og kjære. Å trykke på akupunktur-punktene regnes som en mildere behandling enn akupunktur hvor vi bruker av nåler.

Akupressur er gratis og tilgjengelig for deg hvor og når som helst… på bussen, i heisen, på kontoret. Du kan gjøres når du er på farten eller mens du ser film i sofaen. Du kan trykke på punktene ved leggetid, hvis du trenger å roe deg ned om kvelden. Og du kan gjøre dette på deg selv eller barnet ditt som et daglig rituale i en periode.

Akupressur er fint for barn, som ofte reagerer raskt på naturlig behandling. Barnet kan motta akupressur fra en voksen eller kan lære å trykke på punkter selv.

Redskapet du bruker til akupressur er hendene dine – og de har du jo alltid med deg! Dermed er denne behandlingen gratis og alltid tilgjengelig. Utover dine egne hender trenger du litt kunnskap om hvor du finner de ulike punktene og forståelse for når og mot hva du kan bruke dem. Etterhvert som du erfarer du hvordan punktene virker kan du kombinere dem med hverandre og forsøke litt forskjellig. Kanskje finner du dine egen favoritt?

Her er en liten introduksjon om akupressur hvor jeg forteller om et punkt som heter LI4. Det er mye brukt mot smerter, forkjølelse …og forstoppelse!

Men: hvordan henger disse symptomene sammen? Jeg forklarer i videoen.

Vanlige spørsmål om akupressur

  • Hvordan vet jeg at jeg trykker på rett sted?

Svar : du kjenner en liten dump eller en liten dump og det kjennes kanskje litt ømt der, litt annerledes en i det omkringliggende vevet. Når du trykker og aktiverer punktet kan du kjenne at det skjer noe med deg og i kroppen. Det kan være subtilt til å begynne med, men med litt øvelse blir du mer kjent med det. Prøv deg frem og kjenn!

  • Hvor lenge skal jeg trykke?

Svar : Gjerne et par minutter om gangen eller til du kjenner symptomet letter litt. Vi er forskjellige – så kjenn etter! Gjenta ofte, for symptomene letter gjerne litt mer for hver gang. Regelmessig stimulering av akupunkturpunkter gir ofte en akkumuleringseffekt.

Pollenallergi og kløe i øyne

Det er fint hvis du ved hjelp av akupressur kan unngå å klø deg i øynene – for det gjør ofte irritasjonen bare verre. Her viser jeg deg 2 punkt som heter Tai Yang og BL1 og forklarer hvorfor BL1 også har en beroligende effekt.

Her viser jeg et punkt mot tett eller rennende nese som heter LI20. I tillegg viser jeg øye-punktene Taiyang og BL1. Punktene velges og brukes i forhold til symptomer, så dette kan du bruke både når du har pollenallergi, er forkjøla eller er tett i nesa av en annen grunn. Også når du er gravid. Prøv selv! Les artikkel om pollenallergi her 

Innsovningsproblemer HT7 og Yintang

Har du (eller barnet ditt) problemer med å roe seg og sovne kan du prøve å jobbe med disse to punktene her:

PC6 mot kvalme

Akupressur kan lindre kvalme uansett hva årsaken er: bilsyke, svangerskapskvalme eller bivirkning av medikamenter. Hvis du er nervøs eller stressa og har «sommerfugler i magen» eller er litt småkvalm av den grunn passer også dette punktet fint!

Det er forsket mye på virkningen av PC6. Med bakgrunn i denne forskningen kan man anbefale akupressur i 10 minutter tre ganger om dagen ved svangerskapskvalme. I Helsedirektoratets Nasjonale retningslinjer slår også fast at akupunktur har dokumentert effekt ved kvalme som bivirkning etter bruk av cellegift og narkose. Les denne artikkelen om svangerskapskvalme 

Vil du lære å gjøre akupressur som passer akkurat for deg?

Det finnes ca 400 akupunkturpunkter på kroppen. Hvis du ønsker individuell veiledning for å lære deg å bruke de punktene som kanskje kan hjelpe deg aller best kan du booke en veiledning med meg, jeg tilbyr undervisning i akupressur på nett eller ved fysisk oppmøte. Dette kan du bestille på min online booking.

Det er fint med selvhjelp og å kunne gjøre noe akutt for deg selv eller de du har rundt deg. Men det kan også være godt med andres blikk, få omsorg og andres impulser noen ganger. Så: hvis du er lei av do it yourself – behandling og gjerne vil at noen andre skal gjøre jobben med punktene for deg så velkommen til en akupunktur-time.

Akupressur under fødsel

Akupressur kan være til hjelp under fødsel. Jeg underviser akupressur på Doulaskolen.  Gjennom studenter har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på hvordan at akupressur før og under fødselen virkelig bidrar til å få fortgang i sakene og demper smerter. Du finner gode instruksjoner om bruk under fødsel på siden til min min læremester Debra Betts her finner du også en PDF på Norsk.

Re:me – akupressurplaster

Jeg har vært med å utvikle akupressurplasteret re:me som er en norsk oppfinnelse. Dette er ergonomiske elastiske plaster med en stimulerende kule designet for å gi konstant akupressur. Der akupunktur stimulerer med nåler bruker re:me akupressur (press) for å oppnå de samme fordelene.

Vil du vite mer om dette eller er interessert i å kjøpe akupressur-plastrene? Ta en titt på re:me sin hjemmeside!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen