Mat som styrker din energi
Qi er et eget konsept i østlig filosofi som kan oversettes med «livsenergi». Qi er en slags bakenforliggende og iboende kraft som både er i oss og i hele universet. Fysiologisk gjør qi at vi kan bevege oss og at vi fungerer som vi skal. Qi varmer kroppen gjennom sin sirkulasjon og holder de indre strukturene på plass.
Hvis kroppens qi er svekket kan det vise seg symptomer som: Generell fysisk slitenhet, man er blek og konstant trøtt. At
man svetter lett, er kortpusten og har nedsatt immunforsvar er andre tegn på lav qi i koppen. Nedsatt apetitt, søtsug og løs avføring er andre klassiske tegn samt dårlig utholdenhet og konsentrasjon.
Blod og qi – yin og yang

Qi og blod er avhengig av hverandre. Det kan derfor hende at om du har fått høre at du er «bodfattig» så er det egentlig din qi som er svak. da klarer den ikke klarer å nyttiggjøre seg maten og dermed danne blod.
Akupunktøren kan se forskjell på dette og gi råd om hvilken kost som er viktigst for deg å spise – mat som styrker ditt blod eller mat som styrker din qi. Akupunktur har en god effekt på å styrke qi – etter 3-4 akupunkturbehandlinger kjenner de fleste stor forskjell. Livsstil med riktig mat (se nedenfor) nok søvn, regelmessig fysisk aktivitet og avspenning vil, sammen med akupunkturbehandlingen bidra til at man raskt kan bygge opp qi igjen. Ved mer alvorlig svekkelse kan det ta lengre tid.
Qi er en del av yang. For å styrke qi spis derfor mat som er fysisk varm (spis minimum et varmt måltid om dagen, gjerne flere). Varm mat er lettere fordøyelig enn rå og kald mat. Supper og kraft er derfor bedre kost enn rawfood og smothies når qi skal bygges opp.
Når qi er svekket bør du unngå kald (yin) mat og som appelsinjuice og tropiske frukter. (Les mer om dette i artikkelen om yin styrkende mat) Unngå ellers også fysisk kalde drikker (ingen isbiter, takk!), rå frukt og grønnsaker, melkeprodukter, ost, og raffinert sukker. Da dette svekker qi.
Matens qi overføres til dem som spiser den så kortreist, frilands og økologisk mat er aller best hvis du har muligheter til å skaffe det. Det er viktig å ha ro rundt måltidet og tygge maten ordentlig slik at den gode qien absorberes av kroppen.
Disse matvarene styrker energien
Frukt: Moreller, plommer, fersken, søte epler, aprikoser, dadler, fiken, røde druer
Tørket frukt: rosiner, fiken, svisker, dadler, aprikos
Grønnsaker: fennikel, gulrøtter, søtpoteter, gresskar, kål
Drikke: fennikelte, te krydret med ekte ceylonkanel, rød druesaft, likører, maltøl, lakriste
Korn: hirse, havre, ris, boghvete, polenta, quinoa
Krydder: kajennepepper, ingefær, ekte ceylonkanel, kardemomme, muskat, vanilje, stjerneanis, anis, fennikelfrø, koriander, oregano, rosmarin, timian
Nøtter: pinjekjerner, pistasjnøtter peanøtter, hasselnøtter, kokosnøtter, sesamfrø, valnøtter
Søtstoff: honning, rosiner, byggmalt, ahornsirup, rørsukker
Kjøtt: lam, okse, fjærkre, Kraft av fjærkre og okse
Fisk: ørret, ansjos, sild, makrell, reker, krabbe.
Menyforslag
Havregrøt med rosiner og valnøtter
Kokt quinoa med eplebiter og kanel
Ris kokt i kraft
Ovnsbakt søtpotet med rosmarin og timian
Hjemmelagede knekkebrød med havre, bokhvete og rismel
Snack-blanding med biter av tørket frukt og nøtter nevnt på lista