Mat som styrker din energi

Mat som styrker din energi

Qi er et eget konsept i østlig filosofi som kan oversettes med «livsenergi». Qi er en bakenforliggende og iboende kraft som både er i oss og i hele universet. Kroppens Qi gjør at vi kan bevege oss og at vi fungerer som vi skal. Qi varmer kroppen gjennom sin sirkulasjon og holder de indre strukturene i oss på plass.

Innen Tradisjonell Kinesisk Medisin ser vi på kroppen som bestående av ulike substanser i ulike lag og nivåer. Vi snakker om kroppens Yin og Yang, dens Qi og Blod. Den beskrives fra det mest overfladiske, ytterste, beskyttende nivået, inn til vårt dypeste indre – som mystiske innsjøer.

Hvis kroppens Qi er svekket kan det vise seg symptomer som generell fysisk slitenhet, man er blek og konstant trøtt. Man kan svette lett, være kortpustet og har det mange kaller «nedsatt immunforsvar». Altså at man blir lett syk. Å ha nedsatt apetitt, lyst på junkfood, søtsug og kanskje løs avføring er en annen variant. Med lite Qi blir det fort dårlig utholdenhet og konsentrasjon.

Svekkelse av Qi kan oppstå etter at man har vært syk eller utsatt for andre belastninger. Noen tenderer mer til denne ubalansen enn andre. Da trenger du mat som styrker din energi!

Blod og qi – yin og yang

Innen Tradisjonell Kinesisk Medisin ser vi det slik at kroppens Qi (energi) og Xue (blod) er avhengig av hverandre, slik Yin og Yang også er gjensidig avhengige av hverandre. Energien beveger blodet rundt i kroppen og blodet gir næring til energien. Det kan derfor hende at om du er «blodfattig» så er det sett i perspektivet til akupunktøren egentlig Qi som er svekket.

Akupunktøren kan se forskjell på dette og kan anbefale om det er mat som styrker ditt blod eller mat som styrker din energi som vil være mest nyttig når du skal bygge deg opp.

Akupunktur har ofte en god effekt på å styrke Qi – etter 3-4 akupunkturbehandlinger kjenner de fleste stor forskjell når ubalansen ligger på dette nivået. Sammen med akupunkturbehandlingen kan kosten bidra til at du enda raskere kan bygge deg opp.

Spis varm mat – unngå rått og kaldt

Når du trenger å bygge opp Qi anbefales varm mat. Spis minst et varmt måltid om dagen, og gjerne flere! Varm mat er lettere fordøyelig og mindre krevende for magen enn rå og kald mat.

Supper og kraft er derfor bedre egnet enn rawfood og smoothies når du skal spise mat som styrker din Qi.

Når Qi er svekket bør du unngå kald (Yin) mat og som appelsinjuice og tropiske frukter. Dette er yin styrkende mat som er litt det motsatte av det vi prøver å få til når du skal bygge opp Qi.

Mat av god kvalitet styrker din energi

Har du tilgang på det – så gå for god kvalitet på råvarene! Mat som er frisk, kortreist, frilands og økologisk har aller best kvalitet. Det beste hadde selvsagt vært om du kunne trekke grønnsakene opp av jorda rett før du spiser dem, men ikke alle har den muligheten, dessverre. Ferske og sunne råvarer har god Qi, smaker godt og gir deg god Qi når du spiser dem. Nam!

Et annet moment er å ha ro rundt måltidet og å huske å tygge maten ordentlig slik at kroppen absorberer den gode Qi-en i maten.

Disse matvarene styrker energi

Frukt: Moreller, plommer, fersken, søte epler, aprikoser, dadler, fiken, røde druer

Tørket frukt: rosiner, fiken, svisker, dadler, aprikos

Grønnsaker: fennikel, gulrøtter, søtpoteter, gresskar, kål

Drikke: fennikelte, te krydret med ekte ceylonkanel, rød druesaft, likører, maltøl, lakriste

Korn: hirse, havre, ris, bokhvete, polenta, quinoa

Krydder: kajennepepper, ingefær, ekte ceylonkanel, kardemomme, muskat, vanilje, stjerneanis, anis, fennikelfrø, koriander, oregano, rosmarin, timian

Nøtter: pinjekjerner, pistasjnøtter, peanøtter, hasselnøtter, kokosnøtter, sesamfrø, valnøtter

Søtstoff: honning, rosiner, byggmalt, lønnesirup, rørsukker

Kjøtt: lam, okse, fjærkre, kraft av fjærkre og okse

Fisk: ørret, ansjos, sild, makrell, reker, krabbe.

Menyforslag

Havregrøt med rosiner og valnøtter

Kokt quinoa med eplebiter og kanel

Ris kokt i kraft

Ovnsbakt søtpotet med rosmarin og timian

Hjemmelagede knekkebrød med havre, bokhvete og rismel

Snack-blanding med biter av tørket frukt og nøtter nevnt på lista

Les også om:

Blodstyrkende mat
Kjølende mat som fjerner Hete
Varmende mat
Spis deg ut av fuktighet

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen