8 Yin-tips i sommervarmen

8 tips i sommervarmen

Hva skjer med Yin og Yang i sommervarmen ?

Sommervarmen er her! Plutselig må vi få i gang kjølesystemene – både i oss og rundt oss.

Du vanner hageplantene, spiser is og finner frem vifter. Vinduene er åpne og sandalene er på – slik fyller du på med kald Yin. Slik skaper du motvekt til de sterke Yang kreftene som dominerer og kjører showet nå rundt midtsommer. Slik finner du balanse.

Midtsommer er det motsatte av midtvinter. Midtvinter er maks Yin: kulde og mørke. Midtsommer er maks Yang: lys og varme.

Polaritetene Yin og Yang er grunnlaget i kinesisk filosofi, religion og medisin.

Den kinesiske kalenderen er også brygget opp rundt en akse mellom Yin og Yang hvor sommersolverv markerer maksimal Yang.

Ekstrem Yang fører til Yin

PMS

Og når vi har nådd toppen – hva skjer da? «Ekstrem Yang fører til Yin». Dette er et av de fem prinsippene om Yin og Yang som jeg lærte både på akupunkturhøgskolen – og på Feng Shui utdannelsen med Grethe Berg Sæthre før det.

Altså: når Yang blir ekstrem aktiveres Yin. «What goes up must come down». Årshjulet snurrer videre og dagene begynner å bli kortere igjen.

Polaritetene finnes også i oss mennesker – i din personlighet, dine fysiske og eksistensielle tendenser. Yin og Yang kommer til utrykk i sykdom og i konstitusjon.

Vi er (om du liker det eller ikke) en del av kosmos hvor Yin og Yang konstant balanserer hverandre. Tradisjonell kinesisk medisin som akupunktur er en del av, bygger på denne livsanskuelsen.

Stay cool!

Å bevare Yin er det motsatte av hva vi drev med for et halvt år siden. Rundt midtvinter strevde vi for å holde varmen (Yang). Varme – som vi da holdt inni oss som noe livsviktig vil vi kvitte oss med nå. Nå er det Yin som balanserer oss. Nå er det Yin som er dyrebart – det er Yin vi trenger og vil ha!

Jeg vil si at vi i den norske kulturen har ganske god peiling på hvordan vi lever livet i kulda. Altså: hvordan vi tar vare på Yin. Vi bor i godt isolerte hus med fyring. Fra man er barn blir man pakket inn i 100% ull: votter, stillongs og lue… ja, dette er vi faktisk internasjonalt kjent for i tekstilindustrien!

Men hva gjør man når det er varmt – når det ikke lenger er Yin vi skal beskytte oss mot – men tvert i mot ta vare på? Jo, prøv dette:

8 tips for å ta vare på Yin

  • Ta siesta – unngå sola den tiden den står høyest på himmelen (mest yang) og hvil deg (å hvile er Yin)
  • Bruk solhatt – toppen av hodet er den delen av kroppen som er mest yang –  fint å beskytte denne!
  • Opphold deg ved vannet (vannelementet er det mest yin elementet)
  • Gå langsomt (yin er langsom)
  • Ha fokuset innover (yin er introvert)
  • Nyt kveldene (kveld og natt er yin-tid)
  • Drikk peppermyntete og spis mat som fjerner hete og styrker yin 

Nyt sommeren mens den er her!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen