Modningsakupunktur

Modningsakupunktur – for bedre fødsel

Modningsakupunktur eller fødselsforberedende akupunktur er forebyggende behandling i før fødsel. Hensikten er å bidra til en god fødsel – noe som både er bra for den fødende kvinnen og for barnet som blir født.

Moden livmorhals er del av en helhet

Det har lenge vært kjent at fødselsforberedende akupunktur eller «modningsakupunktur» kan stimulere til modning av livmorhalsen. Derfor har denne behandlingen fått kallenavnet sitt: modningsakupunktur. En «moden» livmorhals er et av mange tegn på at kroppen gjør seg klar til å føde – men kvinner er du jo mer enn en livmorhals!

Akupunkturbehandling er en prosess som berører hele deg. Innen akupunktur ser vi på mennesker som en integrert helhet med fysiske, emosjonelle og spirituelle aspekter. Vi tar høyde for at alle mennesker er unike med sin konstitusjon og sin historie.

Du kan derfor oppleve «modning» på flere plan når du går til regelmessig akupunkturbehandling. Dermed kan du få god støtte inn i den gunstige, avspente tilstanden før fødsel som kalles «fødebobla».

Behandler plager samtidig med modningsakupunktur

modningsakupunktur
Mer overskudd med modningsakupunktur

Min erfaring etter å ha jobbet nesten 20 år som akupunktør, er at akupunktur for gravide bidrar til økt livskvalitet i den siste delen av svangerskapet. Å behandle slike tilstander er også en del av modningsakupunktur.

Ulike «gravide-plager» kan gjøre en sliten og ufokusert før fødsel. Det er ofte ikke så god hjelp å få for slike plager fra det offentlige helsevesen. Med min bakgrunn som sykepleier og med nesten 20 års erfaring som akupunktør, mener jeg at akupunktur har mye å bidra med der det offentlige helsevesen ikke strekker til i forhold til det å oppleve god helse og livskvalitet. Dette gjelder også gravide. Jeg tenker da på tilstander som slitenhet, halsbrann, tett nese, emosjonelle svingninger, lett angst, søvnproblemer, hovenhet i kroppen og smerter m.m.

Når slike plager reduseres får du mer overskudd. Dette gir igjen et bedre grunnlag for å gå inn i fødselen, barseltiden og tilpasse deg morsrollen. Kanskje får du mer overskudd til amming og til å ta deg godt av barnet ditt på andre måter også?

Slik foregår modningsakupunktur

Modning er en prosess som tar litt tid. Kom derfor gjerne i gang med denne forebyggende behandlingen i svangerskapsuke 35-36, men du kan også starte senere.

Behandlingen legges opp individuelt 1 -2 ganger pr uke. Når terminen nærmer seg benytter jeg gjerne akupunkturpunkter som stimulerer til å starte fødselen. Målet er å stimulere kroppen til selv å sette i gang fødsel når den er klar for det.

Akupunktur i Norges nasjonale retningslinjer

Akupunktur anbefales i Norges nasjonale retningslinjer i behandlingen av blant annet bekkenløsning og svangerskapskvalme. I revidert utgave av veileder i fødselshjelp 2020 nevnes akupunktur som behandling ved

  • Smertelindring under fødsel
  • Stimulering av rier
  • Kroniske smertetilstander i vulva
  • Morkakeforløsning
  • Svangerskapskvalme
  • Bekkenleddsmerter

De fleste fødesteder tilbyr akupunktur som smertelindring ved naturlig fødsel. Gjennom modningsakupunktur og akupunktur svangerskapet kan du gjøre deg kjent med hvordan du opplever denne behandlingen og effekten av den.

Trygt for deg og barnet i magen

Spesielle hensyn skal tas når man behandler gravide. Akupunktur er ikke-medikamentell behandling uten bivirkninger. Vi vet gjennom både erfaring og forskning at dette er en trygg behandlingsform – også for gravide og barnet i magen.

Doula kan anbefales!

Ønsker du ytterligere opplevelse av mestring og trygghet i fødsel – ta gjerne en titt på Doulaskolen ! Dette er en seriøs og grundig utdanning. Her underviser jeg i akupressur. Hvis du ønsker deg en fødsels-doula kan jeg trygt anbefale noen som har utdannelsen sin herfra.

Forskning viser at man får en en bedre fødsel

I gamle tekster om kinesisk medisin finner vi omtalt forebyggende behandling av gravide og hvordan man med akupunktur kan hjelpe fødende. (1) Akupunktur bygger på en tradisjon som er flere tusen år gammel.

I vår tid har det blitt gjennomført flere forskningsstudier som viser at forebyggende behandling med akupunktur har en svært gunstig effekt på fødselen.

Forskning gjennomført ved et tysk universitetsykehus (2) viser at fødselsforberedende akupunktur fører til at fødselen går nesten to timer fortere. Studien fastslår også at livmormunnen viser større gard av modenhet, at riene blir mer effektive  og at det dermed er mindre bruk av riestimulerende medisin når man har fått denne behandlingen.

Jordmødre fra New Zealand rapporterer også om færre tilfeller av keisersnitt, mindre bruk av epidural bedøvelse og færre fødsler som må settes i gang.(3)

Kildehenvisninger:
1) Elisabeth Rochant de la Vallèe (2007) Pregnancy and gestation in chinese classical texts
2) Geburtsh Frauenheilk 2000; 60: 513-518 Georg Thieme Verlag Stuttgart – New York
3) Debra Betts (2006) Acupuncture For Prebirth Tretatment: an observational study of its use in midwifery practice. Medical Acupuncture 17 (3):16-19

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen