Te ved forkjølelse

Ulike typer forkjølelse

I kinesisk medisin skiller vi mellom forskjellige typer forkjølelse. Forenklet sagt snakker vi om tilstander av ubalanse med for mye kulde (Yin) eller for mye varme (Yang).

Ut fra dette kan vi anta hva som vil lindre tilstanden og bringe kroppen inn i balanse igjen.

Har du en «kald forkjølelse» hvor kulda liksom har satt seg i marg og bein – ja, da trenger du varme! Da er det noe annet som skal til for at du skal føle deg bedre enn hvis du har en «varm forkjølelse»!

Kulde (Yin) lindres av varme (Yang). Varme derimot lindres av kulde.

Det er ønskelig å oppnå harmoni og balanse. Altså bidra til en fruktbar balanse mellom Yin og Yang. Gjennom det kan vi tilrettelegge for at god helse kan oppstå. Dette kan gjøres på mange måter – ved å bruke de rette akupunkturpunktene, gjennom livsstil, påkledning, mat og drikke.

Varm forkjølelse

Ved en varm forkjølelse er det for mye varme i kroppen. Det kan være en tilstand hvor du føler deg ubehagelig varm i forbindelse med feber, eller andre som tar på deg sier du er varm å kjenne på. Varmen oppstår gjerne i halsen som bankende sårhet – halsbetennelse. Ved denne tilstanden er du tørst, og å drikke eller spise noe kaldt lindrer. Kommer det slim (snørr, oppspytt) er denne gjerne gul. Ørebetennelse, bronkitt og bihulebetennelse kan også ofte være «varm».

Mynte og peppermynte virker kjølende og anbefales derfor ved varm forkjølelse. Sitron virker også kjølende, så ha gjerne litt sitron i teen. Du kan gjerne også ha i litt honning.

Kald forkjølelse

Ved kald forkjølelse er du frossen. Hvis du måler temperaturen kan termometeret gjerne vise litt feber, men opplevelsen er at du er kald. Du pakker deg inn i dyner og varme klær, det er godt med varm drikke. Dette er en tilstand hvor «kulda har satt seg i kroppen» og du blir liksom ikke ordentlig varm – et varmt fotbad eller en dusj kan lindre.

Det kan også forekomme hodepine og leddsmerter (typisk i nakke og øvre del av rygg), nysing og litt hoste. Er det snørr er den blank. Dette bildet ser vi ofte ved ulike virusinfeksjoner.

Fersk ingefær virker varmende og benyttes ved kald forkjølelse. Det beste er å boble-koke en bit ingefær i vann ca 20 minutter, slik at man får kokt virkestoffene ut i teen man skal drikke. Du kan også bruke dette avkoket i fotbad eller badekaret hvis du har. Rårørsukker  egner seg også godt ved kulde. Fersk ingefær virker stimulerende for mage-energien. Den kan derfor også virke lindrende ved svangerskapskvalme. Dette er også nevnt i norske kliniske retningslinjer og norsk elektronisk legemiddelhåndbok (NEL).

God bedring!

Interessert i å lære mer om kinesisk diett-terapi og urtemedisin?

Sjekk ut  Daverick Leggett sin hjemmeside http://www.meridianpress.net

Les også gjerne mer på min årstidsblogg under kategori mat.

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen