Ulike typer forkjølelse

I kinesisk medisin skiller vi mellom forskjellige typer forkjølelse. Har du en «kald forkjølelse» er det noe annet som skal til for at du skal føle deg bedre enn hvis du har en «varm forkjølelse». Er det for mye kulde tilfører man varme, er det for mye varme tilfører man kulde. Hensikten er å oppnå harmoni og balanse, slik at god helse kan oppstå. Dette fenomenet beskrives som yin og yang – og i kinesisk medisin anvender vi disse begrepene praktisk når vi observer hvordan sykdom arter seg.

Varm forkjølelse

Ved en varm forkjølelse er det for mye varme i kroppen. Du føler deg subjektivt varm. Måler du temperaturen viser termometeret gjerne at du har feber, og du svetter. Varmen setter seg gjerne i hals og skaper sårhet – altså en typisk halsbetennelse. Ved varm forkjølelse er du tørst, å drikke eller spise noe kaldt lindrer. Ørebetennelse og bihulebetennelse kan også ofte være varm type. Kommer det snørr er denne gjerne gul.

Mynte og peppermynte virker kjølende anbefales derfor ved varm forkjølelse. Sitron virker også kjølende, så ha gjerne litt sitron i teen. Du kan gjerne også ha litt honning som er gunstig med sin søte smak.

Kald forkjølelse

Ved kald forkjølelse føler du deg frossen. Hvis du måler temperaturen kan termometeret gjerne vise litt feber, men opplevelsen er at du er kald. Du pakker deg inn i dyner og varme klær, det er godt med varm drikke. Dette er klassisk forkjølelse hvor kulda har satt seg i kroppen og du ikke bli ordentlig varm – et varmt fotbad eller en dusj kan lindre. Det er ikke svette i dette bildet og du er ikke særlig tørst. Det kan forekomme hodepine og leddsmerter (typisk i nakke og øvre del av rygg), nysing og litt hoste. Er det snørr er den blank. Dette bildet ser vi ofte ved ulike virusinfeksjoner.

Fersk ingefær virker varmende og benyttes ved kald forkjølelse. Det beste er å boblekoke en bit ingefær i vann ca 20 minutter, slik at man får kokt virkestoffene ut i teen man skal drikke. Rårørsukke egner seg også godt ved kulde.

God bedring!

Interessert i å lære mer om kinesisk diett-terapi og urtemedisin?

Sjekk ut  Daverick Leggett sin hjemmeside http://www.meridianpress.net

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Rull til toppen