Geitas måned – juli

geitas måned

Ved sommersolverv nådde Yang sitt høydepunkt. Heretter roer Yang seg og vi går inn i en mykere, mer laid-back tid. Nå vil Yin vokse gradvis og Yang synke frem mot vintersolverv – før det hele snur igjen.

Tid for å nyte sommeren

Geitas måned er den siste  av de tre sommermånedene i den kinesiske kalenderen. Årstidens siste måned innebærer også overgang til neste årstid, høsten. I geitas måned kan vi plukke bær, spise nypoteter, nykål og fryde oss over hvordan stadig flere av naturens frukter modnes.

Jord-elementet og milten

Sommeren tilhører ild-elementet, men den siste måneden i hver årstid er i den kinesiske kalenderen knyttet til jord-elementet. Geitas måned anses som Yin jord og er dermed assosiert med milt-energien i kroppen.

Milt-energien handler om vårt forhold til mat, vår fysiske og psykiske fordøyelse, hvordan vi opptar næringsstoffer og danner blod. Spesielle matvarer er i følge tradisjonell kinesisk medisin blodstrykende.

Milt-energien handler også om kontakten med mor i den  arketypiske familien. Tema som hvordan vi nærer oss, har omsorg for oss selv og andre er aktuelle i denne sammenheng. Ubalanser her kan blant annet vise seg som overvekt, avmagring, fordøyelsesproblemer eller spiseforstyrrelser.

Mentalt sett handler milten om den psykologiske fordøyelsen av informasjon, eller mentalt «å tygge på det».  Geita tygger lenge og vel – på både det ene og andre.

Ernæring handler både om HVA vi spiser, HVORDAN og NÅR vi spiser.

En sunn appetitt er en viktig indikator for hvordan det står til med jord-elementet. Hvis man ikke har ordentlig lyst på mat, eller bare har lyst på junkfood og godteri tyder dette på en ubalanse.

«Sult er den beste kokk» heter det. Vår fordøyelse startes av fysiologiske prosesser som settes i gang når vi er sultne. Stol på kroppen og tillat deg gjerne å bli litt sulten. Da er det virkelig kjempe-godt med mat!

Og om kost: spis mat laget av mange forskjellige råvarer. Spis gjerne lettere mat med mer råkost om sommeren. Om vinteren  tyngre og varmebehandlet mat.

Diett-terapi

Ulike matvarer er klassifisert som spesielt nyttige for ulike tilstander og ubalanser i Tradisjonell kinesisk medisin hvor diett-terapi er et eget fagfelt. Dette kan være nyttig  supplement ved akupunkturbehandling. Jeg har (foreløbig) laget lister over hvilke matvarer som er spesielt styrkende for Blod, Qi og Yin slik at du som trenger å det kan styrke disse ulike delene av seg selv.

I geitas måned skal sommeren nytes – ønsker deg en riktig god sommer!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Scroll to Top