Høstjevndøgn – Yin og Yang i balanse

Høstjevndøgn er det tidspunktet dette halvåret hvor dag og natt er like lange. De store kosmiske kreftene: lys og mørke er i total balanse akkurat nå. Det er like mørkt som det er lyst og like lyst som det er mørkt.

Denne balansen finner vi midt i hanens måned, altså midt på høsten. Slik vårjevndøgn er midt på våren, sommersolverv midt på sommeren og vintersolverv er midt på vinteren. Den kinesiske kalenderen veves rundt disse aksene som solens lys danner.

I vår gregorianske kalender varierer datoen litt fra år til år for disse merkedagene. I 2023 er det høstjevndøgn den 23.9. helt nøyaktig klokken 08.50 norsk tid.

Vinterhalvåret er Yin-tid

Vinterhalvåret tilhører Yin, mens sommerhalvåret tilhører Yang. Kvaliteter som kulde, mørke og hvile er Yin. Mens varme, lys og aktivitet er Yang.

«Huff» – tenker du, kanskje «nå blir det vinter». Ja, det er jo uungåelig at det kommer et vinterhalvår etter et sommerhalvår.

La la oss nå se litt på hvordan de ulike fasene er gjensidig avhengig av hverandre, slik som Yin og Yang forklarer oss. Du vet: uten mørke – intet lys. Uten hvile ingen aktivitet… Vi lever i en verden hvor vi erfarer polaritet. Vinterens hvile-Yin er en forutsetning for at det kan Yang-våkne når alt springer ut om våren.

Yin og Yang er gjensidig avhengig av hverandre og transformeres inn i hverandre. Vi må først finne en solid indre forankring (Yin) – før vekst kan skje og livskraftig aktivitet oppstår (Yang).

Slik er naturens gang. Og vi mennesker er en del av naturen. Vi kan finne mening, harmoni og balanse i det.

Yin øker

Høstjevndøgn er et av årets store vendepunkter. Akkurat nå er dag og natt like lange, men heretter blir dagene kortere enn nettene. Det blir mørkere og kaldere. Det går langsommere. Det blir stadig mer Yin for hver dag frem mot vintersolverv. Siden Yin både dominerer og øker er dette det kvartalet i året hvor Yin er sterkest.

Mørke – venn eller fiende?

Noen elsker høsten og vinteren – noen synes vinteren er tung. Hvilket forhold har du egentlig til Yin og til mørket ?

Vanskelig å se det for seg nå – men da min bestemor vokste opp var verden uten elektrisistet og elektrisk lys. Parafin var både brannfarlig og dyrebart. Blir man grådig på å se og skrur opp for mye begynner parafinlampen å ose. Da lukter det vondt og det blir møkkete inne. De voksne skrudde da ned lampa litt så den ikke lyste så sterkt lengre. Slik kunne bestemor lese litt, leke eller pusle med håndarbeid i det gule lyset mens det suste svakt fra flammen i lampa. Når det ble leggetid ble lampa blåst ut med et velrettet pust. Så ble hun omhyllet av stummende mørke. Slik levde alle generasjonene før henne. Mørket var nærmere.

Lysforuresningen sluker stjernene

Slik er det ikke lengre – vi lever i en tid med livstilsykdommer, og mange unge har psykiske plager. Lyset er på året rundt, døgnet rundt og det forventes en evig vekst. Vi er synlige konstant. Vi kan spørre oss om vi får nok nedetid. Hvor ble det av forbindelsen til naturens regulering, hva med Yin? Hva går vi glipp av når vi aldri får oppsøke den indre visdommen vår – den som blir tydeligere når sansene depriveres og fokuset vender innover? Hva skjer med vårt perspektiv på oss selv og vår opplevelse av å være en del av noe større når vi aldri får oppleve stjernehimmelen om vinteren fordi den drukner i lysforurensing?

Og apropos stjernehimmel: du kjenner vel til stjernebildet Karlsvogna? Bra – for det er et essensielt stjernebilde i kinesisk astrologi. Karlsvogna sitt håndtak peker i den himmelretningen som er aktiv og viser oss hvilken årstid vi er i. Nå – midt på høsten peker det rett mot vest. Himmelretningen vest tilhører høsten og metall-elementet. Når det blir vinter peker det mot nord som tilhører vann-elementet. Bare gå ut og se!

Biologer har blir oppmerksomme på at mange arter trenger totalt mørke i perioder for å kunne overleve og formere seg. Enten du er mørkredd – eller du synes mørket er et trygt og godt sted å gjemme seg – så er forholdet til mørket et spennende tema å være seg bevisst. For: hvorfor har vi så problem med mørket, egentlig? Hvorfor har vi så problem med Yin?

Forbered deg på en god vinter

Jeg håper at forståelsen av samspillet mellom Yin og Yang kan gjøre mørket til en bedre venn. Yin og mørket er ikke så høyt verdsatt i vår kultur, her kan det ligge en uåpnet skatt. Er det mulig å nyte Yin kvalitetene i hvilen, roen og visdommen som høsten og vinteren byr på?

Kanskje lyser det opp en ny selvinnsikt i deg i mørket? Og kanskje kan nettopp dette skje fordi du ER i mørket? Hvis du klarer å gå inn i det. Mørket kan være skremmende og det kan kreve mot å møte seg selv.

Ett er sikkert: vi skal inn i denne litt mystiske og skumle fasen nå – og få erfare mørket. Synes du dette er tungt kan det være smart å forberede seg.

Inntak av D-vitamin, daglig dose dagslys, levende lys om kvelden og å se på stjernhimmelen kan hjelpe. Jeg har også tro på å det å hengi seg til å virkelig nyte høstkveldens inneliv med teppe, bok og te i sofaen gjør vinterhalvåret bedre. Husk at det er en fase som kommer og går. Tenderer du mot vinterdepresjon er tiden inne for å forebygge. Kom til akupunktur som er et godt og trygt alternativ ved lette psykiske plager som angst og depresjon! Les om akupunktur og vinterdepresjon 

Ha et godt Yin halvår!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen