Overveldet av følelser – argh! Tålmodigheten var borte, lunta kort – ingen forstår meg! Vil ha sjokolade. Det er bad hairday og buksa var jammen blitt irriterende trang også. Føler meg så dritt!

Jeg tror alle kvinner og alle som lever i nærheten av kvinner kan gjenkjenne PMS når mensen er på vei.

Kvinners syklus

Kvinner er i motsetning til menn, sykliske skapninger. Dette er det lite rom for i vår kultur. Det forventes (ikke minst av oss selv) at vi presterer jevnt og trutt hele måneden. At vi er like utadvente, kreative og blide ved eggløsning som rett før blødningen. De aller fleste har et veldig negativt syn på menstruasjonen og «plagene» som følger med den. Hvis vi damer snakker oss i mellom om at vi har eller holder på å få mensen er det sjelden samtale med positivt fortegn.

Syklusens mysterie – en modell

I en syklus skapes noe før det går til grunne. Så skapes det noe nytt skapes igjen som igjen går til grunne … og dette fortsetter og fortsetter. Kvinners syklus kan sammenlignes med årets syklus slik:

Våren med forberedelsene til det nye livet, en energetisk og optimistisk tid tilsvarer tiden fra blødningen stopper til ny eggløsning.

Midtsommer årets høydepunkt hvor alt blomstrer tilsvarer eggløsning.

Høsten som er tid for tilbaketrekning og å gi slipp tilsvarer tiden mellom eggløsning og blødning.

Midtvinter hvor alt ligger i stille dvale tilsvarer blødningen.

Denne modellen viser oss hvordan vi kan forstå hva som skjer i de ulike delene av syklusen og dermed hvordan vi kan forholde oss til det. Et år består ikke bare av vår og sommer – det hører naturlig med høst og vinter også – uten næringen fra bladene som falt av trærne i fjor, uten modningen og uten hvilen om vinteren blir det ingen ny vår. 

Symptomer på PMS kan være et signal fra kroppen om at du er litt i ubalanse med «høst»- fasen av syklusen din. Kanskje er du mer sliten enn du tillater deg å være? Kan du omfavne den økte sensitiviteten akkurat i disse dagene i måneden? I tida når du blør – er det da lov å droppe en treningsøkt, kanskje kan du avspasere noen timer fra jobben og kose seg under teppe på sofaen?

Akupunktur ved PMS og andre mens-problemer

Akupunkturbehandling av «kvinne-helse» med tilrettelegges ut fra hvor man er i syklus. Ulike akupunkturpunkter brukes i syklusens ulike faser. Det kan være pms-plager, menstruasjonsmerter, smerter under eggløsning, problemer med å bli gravid, gjentatte aborter, store blødninger, uregelmessige blødninger eller plager ved overgangsalder som kan være årsak til at kvinner oppsøker akupunktør.

Min erfaring er at regelmessig akupunktur kan ha svært god effekt ved slike tilstander. Det anbefales generelt å behandle en tilstand over tre sykluser for varig effekt.  For å adressere den underliggende ubalansen til plagen anbefales jeg noen ganger akupunktur i visse deler av syklusen – men som oftest kan man behandle ubalansen når som helst i syklus. Det vil si at en PMS plage også kan behandles rett etter mens for eksempel.

Helsetips ved PMS

Det er forskjellige underliggende ubalanser som kan føre til PMS. Dermed vil råd jeg gir i forbindelse med behandlingen alltid vil være individuelle. Dette er generelle råd:

  • Spise blodstyrkende mat når blødningen har kommet skikkelig i gang og frem til eggløsningen (altså i den fasen som tilsvarer våren). Dette kan forebygge en «Blod-ubalanse» som mange kvinner tenderer mot å ha.
  • Hvitt sukker bør du alltid ligge unna hvis du har «hormonelle plager». Blir søtsuget for intenst før mensen så ta en teskje med honning, et par dadler, eller lag sukkerfri kakao. Kanskje er det noe annet du egentlig har behov for? Kos deg og senk kravene litt.
  • Spis gjerne mat med sur smak, eddik eller sitron i «PMS-sesongen», da dette beveger energien i kroppen og kan motvirke PMS.
  • Hold deg varm og tørr under mensen.

Ha en god menstruasjon!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Rull til toppen