PMS og syklusens mysterie

Alle er slemme og dumme – de hater meg, misforstår! Jeg klarer jo hverken ta beslutninger eller være kreativ. Føkkings bad hairday er det også, æsj buksa var jammen veldig trang også. Er jeg så feit, da?

Så oppdager du kanskje på appen eller klokka at: åja – en forklaring: PMS!

PMS kan komme i varierende grad alt fra å være litt sliten og utafor en dag eller to til å opplever dager med depresjon og er veldig plaget nesten halve måneden. Og: kvinner i 30 åra er mest plaget.

Kvinners syklus – hva er problemet?

Samfunnet vårt er ikke bygget opp rundt naturlige sykluser. Det forventes at vi presterer jevnt og trutt hele måneden. Året rundt. Vi skal liksom være like utadvendte, kreative og blide rett før mensen som ved eggløsning.

Men slik fungerer det ikke for kvinner som har menstruasjonssyklus! Og: når vi må gå mot vår egen natur vil det oppstå problemer både psyko-emosjonelt og i den fysiske kroppen.

Sykluser er naturlige

PMS

Jeg mener vi i mye større grad trenger å erkjenne de naturlige syklusene som vi er en del av. Det innebærer også at vi trenger å gi mer rom og aksept for flo og ebbe i for eksempel fertile kvinners energinivå. Gjennom dette vil vi få tilgang til både innsikt, kreativitet og visdom – til nytte for oss alle.

Jeg tror også at vi vil trenge en dypere forståelse for naturens sykluser når vi skal håndtere klimakrisens utfordringer. Vi må finne ut hvordan leve i samklang med naturen som vi er en del av. Gjennom å forstå og ha respekt for sykluser kan man også overskue konsekvenser.

Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) har mye å lære bort om hvordan vi kan leve i samspill med de naturlige syklusene. Yin og Yang – symbolet viser samspillet mellom kreftene i en balansert syklus. Dette er en av de grunnleggende modellene som vi bruker når vi diagnostiserer med TKM.

Syklusens mysterie enkelt forklart

Hva er så en syklus? I en syklus skapes noe før det går til grunne. Så skapes det noe nytt igjen som igjen går til grunne … og dette fortsetter og fortsetter.

Alle kjenner vi årets syklus. Du gjenkjenner den optimistiske vår- følelsen, den svermeriske stemningen når trærne blomster i mai/juni og solbrent hud. Du husker følelsen av klar luft i nesa i den fargesprakende høsten, vinterens mørke, kulde og inneliv.

La oss derfor sammenligne kvinners syklus med års-syklusen. Kanskje blir du bestevenn med syklusen din når dere blir bedre kjent?

Kvinners syklus kan sammenlignes med årets syklus slik:

Våren sammenlignes med forberedelsene til det nye livet, en energetisk og optimistisk tid. Dette tilsvarer tiden fra blødningen stopper til eggløsning. Nå dannes grunnlaget for det nye livet.

Midtsommer årets høydepunkt hvor alt blomstrer (yo-ho!). Dette tilsvarer eggløsning. Du blir kontaktsøkende og klar for party.

Høsten som er tid for tilbaketrekning og for å gi slipp tilsvarer tiden mellom eggløsning og blødning.

Midtvinter hvor alt ligger i stille dvale tilsvarer blødningen.

(Hvis du vil fordype deg i de ulike årstidenes energi så finner du kategoriene vår, sommer, høst, vinter på bloggen)

Syklusen utgjør en helhet

Denne modellen viser oss hvordan vi kan forstå hva som skjer i de ulike delene av syklusen. Dermed kan forholde oss til det og gi oss selv mer av det vi trenger i syklusens ulike faser. Et år består dessverre ikke bare av vår og sommer. Vi har høst og vinter også – uten næringen fra bladene som falt av trærne i fjor, uten høstens modning og uten hvilen om vinteren så blir det ingen ny kraft i den neste våren. 

Symptomer på PMS kan være et signal fra kroppen om at du er i ubalanse med «høst»- fasen av syklusen din. Kanskje er du mer sliten enn du tillater deg å være? Er det en gammel sorg som kommer til overflaten? Blir du irritert fordi du egentlig ikke setter gode grenser? Kan du omfavne den økte sensitiviteten akkurat i disse dagene i måneden? Og: i tida når du blør – er det da lov å droppe en treningsøkt, kanskje kan du avspasere noen timer fra jobben og tillate deg å kose seg under teppe på sofaen?

Akupunkturbehandlingen tilpasses syklusen

Akupunkturbehandling av gynekologiske tilstander tilrettelegges ut fra hvor du er i syklus. Ulike akupunkturpunkter brukes i syklusens ulike faser. Det kan være som kan være årsak til at kvinner oppsøker akupunktør:

  • PMS
  • Menstruasjonssmerter
  • Smerter under eggløsning
  • Problemer med å bli gravid
  • Gjentatte aborter
  • Store blødninger
  • Uregelmessige blødninger eller
  • Plager ved overgangsalder

Min erfaring er at regelmessig akupunktur kan ha svært god effekt ved disse tilstandene. For å adressere den underliggende ubalansen til plagen anbefales jeg noen ganger akupunktur i visse deler av syklusen – men som oftest kan man behandle ubalansen når som helst i syklus. Det vil si at en PMS plage også kan behandles rett etter mens for eksempel.

Hva kan hjelpe mot PMS ?

Det er forskjellige underliggende ubalanser som kan føre til PMS. Dermed vil råd jeg gir i forbindelse med behandlingen alltid vil være individuelle. Dette er noen generelle råd:

  • Spis blodstyrkende mat når blødningen har kommet skikkelig i gang og frem til eggløsningen (altså i den fasen som tilsvarer våren). Dette kan forebygge en «Blod-ubalanse» som mange kvinner tenderer mot.
  • Hvitt sukker bør du alltid ligge unna hvis du har «hormonelle plager». Blir søtsuget for intenst før mensen så ta en teskje med honning, et par dadler, eller lag sukkerfri kakao. Kanskje er det noe annet du egentlig har behov for? Kos deg og senk kravene litt.
  • Spis gjerne mat med sur smak, eddik eller sitron i «PMS-sesongen», da denne smaken tilhører tre-elementet som beveger energien i kroppen og kan motvirke PMS.
  • Hold deg varm og tørr under mensen.

Ha en god menstruasjon!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen