Søtsug

sorsug

Det kan være forskjellige årsaker til søtsug. Kanskje er det et behov for trøst som ligger under, eller at man er litt sliten og stressa. Da kan man ha behov for å kose seg litt for å lande inn i kroppen. Dette behovet er gjerne større i visse deler av menstruasjonssyklusen og forklares som en del av PMS. Kanskje kan det fortelle om et underliggende behov for tilbaketrekning og hvile som ikke blir tilfredstilt?

Avhengig av sukker

Det er lett å bli avhengig av sukker og det synes å være enighet om at inntak av store mengder hvitt sukker ikke er bra. Det snakkes om en verdensomspennende epidemi av diabetes type 2. Stadig mer oppdages det også om at bakterier i tarmfloraen spiller en rolle i forhold til søtsug. Bakteriene som liker sukker kan faktisk sende signaler til hjernen når de får for lite – søtsuget oppstår og vi finner veien til sjokoladen!

Søtsug handler om miltenergien

Hvitt sukker tilfredsstiller ikke det underliggende behovet ved søtsug i lengden. Tvert i mot det gjør det oss bare enda mer avhengig. I tradisjonell kinesisk medisin ser vi det slik at sukker kan bli som en slags bensin på bålet og nøre opp under betennelsestilstander i kroppen.

Søtsmaken tilhører organet milten sine funksjoner i tradisjonell kinesisk medisin. Her anser vi dette organet som et veldig viktig organ for hvordan kroppen danner både energi og blod. Er det sug etter søtt forteller det meg at denne energien er i underskudd. For å rett opp i dette bruker jeg akupunkturpunkter som styrker milten. Etter hvert som milt-energien kommer på plass igjen føler du også mer generelt overskudd. Du blir kanskje mer opplagt til fysisk aktivitet og får en bedre fordøyelse. Konsentrasjonen kan også bli bedre.

Øreakupunktur

Ved avhengighet generelt brukes også punkter i øret (øreakupunktur, «NADA – protokoll»). Man kan legge til forskjellige punkter for å motvirke ulike former for avhengighet. Dette er mye brukt blant annet ved avhengighet av tobakk, og det finnes også spesielle punkter som virker mot søtsug og cravings etter karbohydrater.

Trygg kakao ved søtsug

Å gi etter for behovet for å trøstespise kan være OK i en periode, det kan gi milt-energien et stimulus som den trenger – gi den en slags kick-start. Men varer søtsuget lengre enn 14 dager vil ikke denne strategien fungere. Milten har da ikke nok energi. Da anbefaler jeg å styrke milt-energien din og hele deg på andre måter.

Du bør uansett prøve å unngå sukker. Har du veldig sug etter søtt kan andre søtningsmiddel som stevia og honning være bedre.

Prøv dette:

1 ss kakao

1 ss honning

røres ut i en stor kopp med kokende vann

smakstilsett med stjerneanis, kanel, vaniljepulver eller litt chilli.

Ekte vanilje pulver skaper også søtsmak. Har du cravings etter krem på kakaoen så tilsett gjerne litt vaniljepulver i stede for sukker.

Nytes!

Forkjølelses-te
Blodstyrkende mat
Mat som styrker Qi

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen