Søtsug – hva gjør man?

Det kan være forskjellige årsaker til søtsug. Kanskje er det et behov for trøst som ligger under, eller at man er litt sliten og stressa. Litt utenfor seg selv, liksom. Det kan være et behov for å komme på plass, for å lande inn i kroppen. Kose seg som det heter. Dette behovet er gjerne større i visse deler av menstruasjonssyklusen. Kanskje kan det fortelle om et underliggende behov for tilbaketrekning og hvile som ikke blir tilfredstilt?

Avhengig av sukker

Det er lett å bli avhengig av sukker og det synes å være enighet om at inntak av store mengder hvitt sukker ikke er bra. Det snakkes om en verdensomspennende epidemi av diabetes type 2. Stadig mer oppdages det også om at bakterier i tarmfloraen spiller en rolle i forhold til søtsug. Bakteriene som liker sukker kan faktisk sende signaler til hjernen og søtsuget oppstår – og vi finner veien til sjokoladen!

Søtsug handler om miltenergien

Hvitt sukker tilfredsstiller ikke det underliggende behovet ved søtsug i lengden. Tvert i mot det gjør det oss bare enda mer avhengig. I tradisjonell kinesisk medisin ser vi det slik at sukker kan bli som en slags bensin på bålet og nøre opp under betennelsestilstander i kroppen. Søtsmaken ligger til  milten sine funksjoner i tradisjonell kinesisk medisin. Er det sug etter søtt forteller det at miltenergien er i underskudd. Da bruker vi gjerne akupunkturpunkter som styrker milten for å motvirke denne ubalansen.

Øreakupunktur

Ved avhengighet generelt brukes også punkter i øret (øreakupunktur, «NADA – protokoll») Man kan legge til forskjellige punkter for å motvirke ulike former for avhengighet. Dette er mye brukt blandt annet ved ved avhengighet av tobakk, og det finnes også spesielle punkter som virker mot søtsug.

Trygg kakao ved søtsug

Å gi etter for behovet for å trøstespise kan kanskje være ok i en periode, men hva gjør du hvis du er skikkelig hekta og bare måååå ha?

Prøv dette:

1 ts kakao

1 ts honning

røres ut i en kopp med kokende vann

smakstilsett med stjerneanis, kanel, vaniljepulver eller litt chilli

Nytes!

Forkjølelses-te

Blodstyrkende mat

Mat som styrker Qi