Intermittent fasting – yay or nay? Hva sier akupunktøren?

intermittent fasting

Moderne medisinsk forskning  kommer fram til så mye rart. Mye rart som påvirker tidsånden og hvordan vi ser på oss selv og snakker om oss selv. Ja, noe så intimt som hvordan kroppens signaler forstås.

Nå for tida snakker folk mye om «vagusnerven», om «å slå av nervesystemet» og er opptatt av hva heart rate variation viser. Før snakket folk om gluten og laktoseintoleranse.

Men vi er – enn så lenge – så mye mer komplekse enn det oura ringen viser og det pulsklokka klarer å oppfatte. Vi er komplekse sansende vesener med kroppslig tilstedeværende intuisjon. Det såkalte livet vårt som utgjør forskjellen mellom oss mennesker og KI.

Ja, vi finner på så mye rart – først kom fastfood, så slow food og senere raw food. Vegetarianere, veganere, carnivores, keto,… 

Hele befolkninger fikk overvekt som følge av kjappe løsninger med hyperprossesert mat. Og Ozempic ble så utsolgt fra apotekene at diabetikere type 2 ikke får medisinen sin og må begynne å tenke på hva de putter i munnen igjen. De også.

Midt oppi overvektsepidemien slår pendelen tilbake igjen: vi blir opptatt av fasting! 

Tørr faste, vann-faste, sitronkuren, 5-2 diett… Og så er det intermittent fasting som jo virker oppnåelig for de fleste. Intermittent fasting innebærer kortere spisepauser. Og forskningen viser at det er gunstig.

Intermittent fasting skal gi tarmtottene fred og ro til å bli seg selv igjen etter å ha blitt skadet, overarbeidet og nedkjørt av all maten du konstant stapper i deg. Ja, de trenger sårt litt hvile, egentid og rekreasjon der inne i bukens stummende mørke. En 12 – 16 timers tarmtottspa bør du spandere daglig sier de. Og gjerne mer. 

Å fordøye mat er en belastning for kroppen. Det kan gi dårligere søvn å spise rett før leggetid. Og det gir tydelige utslag på HRV-en hvis du driver og følger med på med denslags.

Dette innebærer at du kanskje begynner å hoppe over frokosten for å kompensere for den litt sene middagen du spiste i går. Så frokosten blir lunsj – og det er vel like bra, eller? Slik kommer du fort opp i de 16 timene. Det klarer du jo fint. Det er jo bare å ta seg sammen.

Men er det smart?

Jeg forstår at du vil droppe frokosten hvis du er som Marit Kolby – altså hvis du våkner opp med magesmerter som blir verre av at du spiser frokost. Hvis du trenger å bevege deg litt før magen kommer i gang og blir klar til å motta. 

Men: det er en annen sak for deg som ikke har kroniske magesmerter. Har du så vondt i magen at du ikke orker frokost, ja da vil jeg faktisk anbefale deg akupunktur! Å være en frokostskipper kan i slike tilfeller være riktig individuell tilpassing.

Men for deg som ikke har cøliaki eller vondt i magen av andre årsaker… ja, hva er det egentlig som er bra? Har ikke fordøyelsen godt av intermittent fasting, da? 

Jo, det har den! 

Tarmtottspaet er en av de mange tingene (se liste nedenfor) som du kan gjøre for å hjelpe fordøyelsen i prosesserings-jobben. Men å droppe frokost? Well…Not so much. Nei. Helst ikke det!

Det er nemlig slik at mage-energien er på topp mellom klokken 7 og 9 om morgen. Det forteller organklokka. Og det er DA du bør spise et solid måltid! 

…men hva vi skal spise? Mat, vel. Når du leser på innholdsfortegnelsen på matvarene i butikken og det står så rare ord og tall der at du ikke skjønner hva det er – ja, da skjønner høyst sannsynlig ikke tarmen din hva det er for noe heller. Og det blir kluss med prosesseringen. Dropp det! Og dropp selvsagt ting du vet du ikke tåler!

Lag mat av råvarer: grønnsaker, fisk, kjøtt, egg, melkeprodukter, frukt og bær – du vet: det som heter mat! Det som evolusjonen har bygget oss opp på – det vi er skapt for å spise. 

Du kan tilberede maten din spesielt etter de ubalansene du tenderer mot. Mat er medisin og du kan forebygge! 

Våkner du frisk og uthvilt – med LYST på mat? Gratulerer – du har en bra mage-energi ! Det samme gjelder hvis du har et tynt hvitt belegg på tunga di. (Nei, du trenger ikke bruke tungeskrape!) Ta vare på den gode energien din ved å spise en solid frokost mellom klokken 7 og 9. Da holder du det gående godt inn i dagen. Du benytter deg av drivkraften til å fordøye mens den er der. Organuret til kroppen henger ikke helt med på sommertid – så planlegg frokosten ut fra sol-tid.

Magen er på topp mellom kl 7 og 9 , ja og mellom kl 19 og 21 har den sin «nede-tid». Derfor bør du ha gjort unna dagens måltider før kl. 19 akkurat slik dr. Færø forfekter. Han har helt rett i det. Vi som jobber innen en over 2000 år (og kanskje mye eldre) erfaringsbasert tradisjon (tradisjonell kinesisk medisin) er helt enig i det!

Lurer du på hvilke andre råd? Jo, se her: 

  • Spis enkelt For mange ingredienser, særlig når de er litt dårlig satt sammen blir hardt arbeid for kroppen å finne ut av. Enkel mat blir enkelt fordøyd. I tillegg får du en indre følelse av klarhet.
  • Spis lett Overspising er årsak til store ubalanser. Kunsten er å stoppe rett før du blir mett. Når du får til det vil du få mye mer tilgjengelig energi.
  • Reduser sukker Sukker og all søtmat kan fort overvelde fordøyelsen. Ikke er det bra for tarmfloraen heller. Blodet svekkes og energinivået destabiliseres. https://www.vibekeklev.no/blodstyrkende-mat/
  • Ta med litt naturlig fermentert mat i måltidet som sauerkraut, pickles, kimchi eller yoghurt naturell. Dette er god hjelp for fordøyelsesprosessen. Fermentert drikke som kombucha og vannkefir gjør også nytten.
  • Drikk mellom måltidene istedenfor til måltidene. For mye fuktighet kan virke overveldende på fordøyelsen som liker å ha det det tørt og varmt. Det er bedre å redusere inntaket i forbindelse med måltid til et lite glass vann eller en kopp te til maten.
  • Unngå å spise for mye kald mat Kald mat kan dempe «fordøyelses-ilden» – det blir tungt fordøyelig.
  • Tygg maten Tygging setter i gang fordøyelsesprosessen. Godt tygget mat betyr mindre arbeid for magen og tarmene.
  • Nyt maten Dette er antakelig det viktigste rådet! En dyp glede over maten kan åpne hele deg for å  skulle motta næring. Så gjør det!

Kilde: Daverick Legget: Recepies for self healing

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen