Apens måned – høsten begynner

Apens måned høsten begynner

Årshjulet snurrer og snurrer … etter vinterens hvile, vårens vekst og sommerens blomstring kommer høstens modning. 

Omkring den 7. august begynner apens måned. (Akkurat hvilken dag varierer litt fra år til år.) Apens er den første av høstens tre måneder i den kinesiske kalenderen. Sommervarmen roer seg nå. Livsenergien trekkes inn og fruktene modnes. Apen symboliserer fruktene av hard arbeid og visdom som kommer fra erfaring.

De klassiske kinesiske tekstene om tradisjonell kinesisk medisin (TCM) forteller mye om hvordan vi kan være i samklang med naturens sykluser. På bakgrunn av forståelse for hvordan energien i naturen endrer seg gjennom året får du råd om hva du kan gjøre, være forsiktig med, forvente og spise gjennom de ulike årstidene. Denne visdommen er både forebyggende medisin, veien til harmoni, lykke, opplevelse av mening og et godt liv.

Metall-elementet

Metall-elementet er høstens element. Dette er spesielt tilgjengelig og aktivt fra begynnelsen av august til begynnelsen av november.

Dette er den kvaliteten kan vi gjenkjenne når vi går ut av sommer-modusen og puster inn den klare høst-lufta. Vi blir skjerpet i hodet og klare i tankene. Egenskaper som det å være skjerpet, klar, konsentrert «to the point» og ha evne til å skjære gjennom tilhører metall-elementet. 

Energien trekkes innover om høsten

Plantene lar fruktene sine modne mens livsenergien begynner å trekkes innover om høsten. Etterhvert blir bladene gule og faller av når plantene trekker energien sin dypt ned i røttene til hvile om vinteren. Om våren (når tre-elementet dominerer) våkner livsenergien igjen og da oppstår livet på nytt, nye blader og om sommeren blomster. Slik er årets syklus: om sommerhalvåret: opp og ut om vinterhalvåret: inn og ned.

Vi mennesker følger også samme syklus: om vinteren går energien vår dypere og om sommeren sirkulerer den mer på overflaten. I løpet av høsten skal livsenergien trekkes inn fra det ytre – inn mot dypet. Dette skjer overalt i naturen. Dette er metall-elementets bevegelse. En slik tilbaketrekning gir oss blant annet en gylden mulighet til å gi slipp på det som ikke lenger tjener oss og holde fast ved det essensielle. Hva metall-elementet kan by på kan du lese om i dette blogginnlegget om metall-elementet.

Skape orden og verdi – tema for høsten

I naturen og jordbruket er er det tid for innhøsting. Apens måned handler om å avslutte og begynne og høste inn. Altså om å hente inn det som er verdifullt, høste fruktene av det du har sådd. Når et vinterforråd skal organiseres blir det system og orden, i dette ligger det planer og håp for fremtida. Hvordan ser du for deg at vinteren skal bli?

Orden og system betyr også god Feng Shui. Med orden og klarhet i skuffer og skap blir det lettere å sette seg intensjoner, komme med ønsker og planer for fremtida. Dermed er halve jobben gjort. Å utøve magi handler først og fremst om å finne ut hva du egentlig, egentlig vil. Når viljen er klar kan du organisere interiøret slik at det hjelper deg å holde dine intensjoner. Les gjerne blogginnlegget om å rydde deg til en lettere hverdag.

Hold fast og gi slipp

Innhøstingen kan også handle om å kultivere det som er verdifullt i livet her og nå. Hva vil du ta med deg videre – hva er ditt «gull»? Når du har definert «gullet» blir det enklere å kunne gi slipp på det som har utspilt sin rolle. Slik kan du også høste visdom fra dine erfaringer. Å bare skulle gi slipp uten å ha noe å holde fast i kan være skremmende og overveldende. Med noe godt å holde fast i eller fokusere på kan man lettere ta neste skritt.

Støtte i prosessen

Dette gjelder både når man skal rydde opp i fysiske gjenstander, i en kjellerbod eller i klesskapet. Eller i prosessen med å gi slipp på utdaterte livsformer på et eksistensielt nivå: i tankemønstre, reaksjonsmønstre i mer eller mindre traumatiske opplevelser og relasjoner. Altså det som ligger der klart til at du gir slipp på det. I denne prosessen kan akupunktur være til stor hjelp.

Kom nærmere deg selv

Å stadig nærme seg sin indre sannhet om hvorfor man er her på jorda og leve i tråd med denne er god forebyggende medisin på så mange plan, å kunne (gjen)opprette denne kontakten er akupunkturens egentlige mål og unike styrke.

Er du født i apens år eller måned?

I ditt kinesiske horoskop har du 4 dyr. Et dyr for året, et for måneden, dagen og timen du er født. Disse dyrene kommer også i 10 ulike versjoner og da begynner det jo å bli spennende! Hvilke 4 dyr det er, dermed hvilke elementer som er de beste for deg og hvordan du kan aktivere dem kan du få rede på gjennom kinesisk astrologi – som bygger på den samme filosofien som kinesisk medisin, akupunktur og Feng Shui. 

Master Zhongxian Wu sier at hvis du er født i apens år er du ryddig, smart og årvåken. Da har du også potensialet til å gjøre store ting ved å ta en lederrolle. Dyrker du tålmodigheten din vil det hjelpe deg med å oppnå dine mål. Dersom du er du født i apens måned (mellom 7.8. og 6.9.) er du heldig – helsen er bra. Din medfølelse og talent vil hjelpe deg med å oppnå det du ønsker. Livet bli rikere jo eldre du blir. Kanskje har han rett i det? Du kan se hvilke år som er apens år her.

Ønsker deg en riktig god og verdifull høst!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen