Etter en berusende varm og deilig sommer kommer høstens alvor. Denne årstiden tilhører metall-elementet i kinesisk filosofi. I følge den kinesiske kalenderen varer hver årstid i 3 måneder. Metall-elementet vil dermed dominere fra begynnelsen av august til begynnelsen av november.
 
Men hva handler så metall-elementet om, og hvordan kan vi håndtere det?

 

Metall-elementet gjør deg klar i hodet

Den første høst-måneden i den kinesiske kalenderen kalles apens måned. Apen er kjent som en intelligent og morsom smarting. Denne kvaliteten kan vi gjenkjenne når vi går ut av sommer-modusen og puster inn den klare, kaldere høst-lufta. Vi blir skjerpet i hodet og klare i tankene. Å være skjerpet, klar,  konsentrert «to the point» og ha evne til å skjære gjennom er typiske metall-element egenskaper. 
 

Innhøstingen starter – orden og verdi

Høsten er sesong for innhøsting. 
 
Når et vinterforråd skal gjøres i stand dukker behovet for system og orden opp. Å rydde og lagre ting på smarte måter er aktivitet som ligger til metall-elementet. Orden og system betyr også god Feng Shui. Kanskje du kan rydde deg til en lettere hverdag? 
 
Utover det rent konkrete med å plukke inn fra en kjøkkenhage eller et epletre i hagen kan innhøsting også handle om å ta til seg det som er verdifullt i livet ditt her og nå. Hva vil du ta med deg videre – hva er ditt «gull»? Dette kan dreie seg om å rydde opp i fysiske gjenstander, i en kjellerbod eller i klesskapet. 
 
Når «gullet» er definert blir det enklere å gi slipp med et «takk» til det som har utspilt sin rolle. 
 

Tykktarmen og lungene tilhører metall-elementet

De aktuelle indre organene er lungene og tykktarmen. Tykktarmen er kroppens store søppel-tømmer. Fungerer ikke denne som den skal blir det fort ubehagelig.  Akupunkturpunkter på tykktarms-kanalen kan stimulere  kroppen til å gi slipp  – både på spenninger, smerter, forstoppelse og luftveisplager.
 
Stress og innestengte følelser kan skape stagnasjon i brystet. Sorg, tristhet,  depresjon og problemer med å tilgi påvirker særlig lungenes Qi. Det samme gjelder ved opplevelser av ensomhet og isolasjon. Dette er det mange som har kjent på i forbindelse med korona.
 
Mot og rettferdighet er metall-elementets dyder på emosjonelt plan. Motet sitter jo som kjent i brystet.

 

Å holde fast ved det vesentlige og ellers gi slipp

Å GI SLIPP er et av de store temaene om høsten. Står du ovenfor noe som er vanskelig eller frustrerende i livet kan det forstås slik at det er noe i de gamle livsmønstrene dine som det er på tide å gi slipp på. Det kan være måter å tenke på, gamle reaksjonsmønstre eller vaner. Kanskje noe du trenger å tilgi og la gå…?
 
Plantene tillater bladene sine å bli gule og falle av mens de trekker sin livsenergi dypt ned i røttene og kultiverer den der om vinteren. Til våren skaper den nye former. Vi mennesker er også en del av naturen og naturen lever i oss. Klarer du å gi slipp like uanstrengt?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips