Hanens måned – pust!

Hanens måned

Hanens måned

Hanens måned varer fra 7.9. – 8.10. og i denne fasen er metall-energien på det aller mest solide i følge den kinesiske kalenderen. Dette er Yin aspektet av metall-elementet.

Yin metall tilhører lunge-energien i vår fysiske kropp. Om høsten blir det aktivisert mer Qi i overflaten for å kunne beskytte kroppen mot kulden utenfra. Dermed er lunge-energien spesielt tilgjengelig nå.

Bevegelsen i metall-elementet er innover. Etter som det blir kaldere trekkes vår Qi dypere inn, vi blir mer innadvent og tilbaketrukket, stadig mer Yin, mer konsolidert og klare for vinter. 

Lunge-energien

Når lunge-energien er aktivert og tilgjengelig er det også en god mulighet til å forsterke og kultivere denne. Dermed er hanens måned god tid for å forebygge tilstander som har med lunge-energien å gjøre med akupunkturbehandling. Det kan være astma, allergi, tendens til å bli lett forkjølet, slitenhet, alle former for luftveis og puste-problemer.

Huden anses som «den tredje lunge» og er en del av lunge-energien. Vi sanser og tar inn omverdenen gjennom kroppsoverflatene i huden og i luftveier. Dermed bruker man ofte lunge-punkter når man behandler hudproblemer med akupunktur. 

Pust dypt og finn roen her og nå

På det psykiske plan handler lunge-energien om om bekymringer, tristhet og sorg. Har man en overvekt av dette kan man jobbe systematisk med å bevare optimismen, tilliten og gleden. Det kan være fint å bevisst bruke pusteteknikker for å roe ned et stresset og overaktivt nervesystem i forbindelse med dette.

Å ta tre dype pust ned i magen er ofte nok for å skifte fokus og komme inn i øyeblikket her og nå. Problemet kan være å komme på å gjøre det oppi alt stresset. Sett gjerne alarm på telefonen som minner deg om å ta tre dype pust tre ganger om dagen! Kanskje noe vil endre seg for deg?

Å styrke lungene er noe man kan gjøre med akupunktur, men også gjennom kondisjonstrening og pusteøvelser. Både innen østens kampkunst-tradisjoner og Yoga er pusteøvelser en naturlig del av praksisen.

Hvis du har lyst til å gå litt videre med pusteøvelser så se gjerne på min nabo i Dronningensgate 23, Yogalærer Maria Andersen forklare en avspennende pusteøvelse som heter lange dype åndedrag .

Nyt høstens vakre farger og klare luft – jeg ønsker deg en fortsatt god høst!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Scroll to Top