Hanens måned – pust!

Hanens måned

Hanens måned

Hanens måned varer fra 8.9. – 8.10., og i denne fasen er metall-energien på det aller mest solide i følge den kinesiske kalenderen. Dette er Yin aspektet av metall-elementet.

Om høsten blir det aktivisert mer Qi i kroppens overflate for å kunne beskytte mot kulde utenfra og begynne å holde på varmen etterhvert som det blir kaldere rundt oss. Bevegelsen i metall-elementet går innover, den konsoliderer. Høsten forbereder oss på vinteren. Etter som det blir kaldere trekkes vår Qi dypere inn, vi blir mer innadvent og tilbaketrukket, stadig mer Yin, mer rigga for vinter. 

Lunge-energien

Yin metall tilsvarer lunge-energien i vår fysiske kropp, og lunge-energien er spesielt tilgjengelig og aktiv nå. Dermed er det også en god mulighet til å forbedre den. Og derfor er hanens måned en spesielt gunstig tid for å forebygge tilstander som har med lunge-energien å gjøre. Det kan du for eksempel gjøre med akupunkturbehandling.

Lunge-energien er involvert i tilstander som astma, allergi, tendens til å bli lett forkjølet, alle former for luftveis- og puste-problemer. Men også ved slitenhet, bekymringer og tungsinn.

Vi sanser og tar inn omverdenen gjennom overflatene i huden og i luftveiene. Huden anses som «den tredje lunge» og er en del av lunge-energien. Derfor brukes ofte lunge-punkter ved behandling av hudproblemer med akupunktur. 

Når du er tilstede i øyeblikket puster du inn atmosfæren og stemningen. Du kjenner det på lukta hva som skjer rundt deg. Når du på denne måten er i kontakt med dine instinkter er din «kroppslige sjel» som bor i lungene aktiv. På kinesisk heter den Po. Denne delen av sjelen vår tilhører kroppen, og den forsvinner når kroppen dør og råtner bort.

Hanens måned kan derfor være en spesielt god tid for å fokusere på kondisjonstrening, pusteøvelser, sang og mindfulness-øvelser som bringer deg tilstede i sansningen av øyeblikket.

Mot i brystet

I forhold til følelser så handler lunge-energien om bekymringer, tristhet og sorg. Dette er følelser som gjerne setter seg i brystet og blokkerer for energi-flyten der. Når følelser ikke kan få fritt spillerom kan det føre til stagnasjon i energien. Stagnasjon kan kjennes gjerne som trykk, press eller ubehag eller en følelse av slitenhet.

Sunn sorg lar deg si farvel. Gråt beveger qi i brystet slik at du kan gi slipp, sorgen får komme ut, fullføre sin misjon og du kan gå videre.

Lungene er det organet som er nærmest himmelen og i direkte kontakt med omverdenen. Å gi plass til sine spirituelle sider – og å oppleve en kontakt med å være forbundet med «altet» f.eks. ved små eller store naturopplevelser kan være til hjelp i denne transformasjonen.

Når sorgen bearbeides kan det gi følelse av integritet, indre styrke og mot i brystet. Selvtillit, vitalitet og inspirasjon tyder på en sterk lunge-energi.

3 dype pust dypt og finn roen her og nå

Å ta tre dype pust ned i magen er ofte nok for å skifte fokus og komme inn i øyeblikket her og nå. Problemet kan være å komme på å gjøre det oppi alt stresset. Sett gjerne alarm på telefonen som minner deg om å ta tre dype pust tre ganger om dagen! Tar du utfordringen? Kanskje noe vil endre seg for deg?

Å styrke lungene er noe man kan gjøre med akupunktur, men også gjennom kondisjonstrening, sang og pusteøvelser. Både innen østens kampkunst-tradisjoner og Yoga er pusteøvelser en naturlig del av praksisen. Du finner to pusteteknikker og en visualiseringsøvelse i blogginnlegget om metall-elementets tid. Jeg anbefaler også min nabo i Storgata 39, Yogalærer Maria Andersen sin pusteøvelse lange dype åndedrag .

Er du født i hanens år eller måned?

I ditt kinesiske horoskop har du 4 dyr. Et dyr for året, et for måneden, dagen og timen du er født. Disse dyrene kommer også i 10 ulike versjoner og da begynner det jo å bli spennende! Hvilke 4 dyr det er, dermed hvilke elementer som er de beste for deg og hvordan du kan aktivere dem kan du få rede på gjennom kinesisk astrologi – som bygger på den samme filosofien som kinesisk medisin, akupunktur og Feng Shui. 

Master Zhongxian Wu sier at hvis du er født i hanens måned er du vennlig og snill mot andre. Du er klok og rettferdig. Og et kunstnerisk og litterært potensiale har du også. Er du født i hanens år sier han at din ansvarsfølelse og intelligens vil bringe suksess i dine forretninger. Fokuserer du på å være fleksibel og myk vil du få et enkelere liv med mindre konflikter. Du kan se hvilke år som er hanens år her.

Nyt høstens vakre farger og klare luft – jeg håper du får mulighet til å sanse, opplevelse tilstedeværelse og forbindelse nå i hanens måned. Ta det inn!

Ønsker deg en god høst!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen