Spiselige blomster – bra for sjelen
Kinesisk tradisjon sier at å spise blomster virker spesielt oppløftende på sjelen. Du kan altså spise blomster som en medisin mot melankoli og angst.
MEN: du kan også spise blomster bare fordi det er gøy !
La blomstene vise deg veien inn mot sommerlig svermeri med sine glade farger og sin åpenhet!
Blomstene viser skjønnhet og tillit. Dette er tema å for årstiden – noe å ta inn og bli inspirerert av !
Å servere spiselige blomster er en måte du kan tune inn i sommer-energien. Dette er en måte å leve i tråd med årstidenes stadige skifte.
Sommeren tilhører ild-elementet og gleden. Flower power er så gøy!
I følge den kinesiske kalenderen er det slangens, hestens og geitas måneder som tilhører ild-elementet. Sommeren og ild-elementet varer med andre ord fra 5. mai til 8. august
Fortryllende pynt
Har du blitt servert blomster noen gang?
Blomster ser fortryllende ut – og de virker fortryllende! Også når de serveres – du blir ..så… glad og forundret av det!
Når du serverer spiselige blomster vil det vekke fryd og oppstandelse. En blomster-pyntet kake eller salat blir et magisk oppløftende midtpunkt på sommer-festen. Bare prøv!
Hvordan spise blomster ?
Ha ny-plukkede blomster på en salat! Blomster passer så fint sammen med kjølende mat som agurk, jordbær, og tomat på varme dager.
Se for deg rosa og røde roseblader på ostekake, natt og dag blomst på sjokoladekake! Og hva med syriner på muffins?
Plasser noen hele stemorsblomster midt på kaka ! Og pynt rundt omkring med friske kronblader av ringblomst eller fioler!
…eller bare legg noen blå-blå agurkurtblomster på tallerkenen ved siden av noen saftige melon-skiver og litt mørk sjokolade. Da har du en perfekt oppløftende sommer-dessert som kan nytes i skyggen.
Det er nam-nam både for for øyet, sjelen og hjertet!
Det går også an å fryse blomster inn i isterninger og servere i festlig sangria slik min farmor gjorde på 70 tallet. Eller: ha blomster og isbiter i hyllebærsaft, kombucha eller i en annen forfriskende sommer-drikk !
Hvis du heller vil ha noe varmt å drikke – kan du lage ekstra pen te hvor for eksempel blomster av geitrams eller lavendel flyter rundt i koppen.
Dette er noen spiselige blomster:
- løvetann
- agurkurt
- fioler
- natt og dag
- stemorsblomst
- blomkarse
- ringblomst
- kornblomst
- syrin
- lavendel
- tagetes
- nellik
- svarthyll
- hestemynte
- stokkrose
- rose
- geitrams
…bare husk å unngå å spise blomster som er sprøytet. Og du: ikke alle blomster er spiselige – noen er faktisk giftige! Så hvis du ikke er så bevandret i dette, sjekk først grundig hvilke som er spiselige blomster og ikke. Her kan Google være din venn.
På Blomsterhagen på Abildsø dyrker de økologiske blomster. Også kan du selvsagt plukke i naturen, i din egen hage, verandakasse eller parsell. Gjør deg bedre kjent med spiselige planter hos rolv.no og hos Mari Gjerstad.
Nyt sommeren!