Mat som styrker Qi

Innen kinesisk medisin er mat sett på som en mild behandlingsform. Når man vet hvilke matvarer som stimulerer ulike fysiologiske prosesser kan man lettere spise den maten som akkurat du trenger mest.

Kost som styrker qi 

Qi er et eget konsept i østlig filosofi  som kan oversettes med «livsenergi». Qi er en slags bakenforliggende og iboende kraft som både er i oss og i hele universet. Fysiologisk gjør qi at vi kan bevege oss og at vi fungerer som vi skal. Qi varmer kroppen gjennom sin sirkulasjon og holder de indre strukturene på plass.

Hvis kroppens qi er svekket kan det vise seg symptomer som: Generell fysisk slitenhet, man er blek og konstant trøtt. At man svetter lett, er kortpusten og har nedsatt immunforsvar er andre tegn på lav qi i koppen. Nedsatt apetitt, søtsug og løs avføring er andre klassiske tegn samt dårlig utholdenhet og konsentrasjon.

Qi og blod er avhengig av hverandre. Det kan derfor hende at  om du har fått høre at du er «bodfattig» så er det egentlig din qi  som er svak. da klarer den ikke klarer å nyttiggjøre seg maten og dermed danne blod. Akupunktøren kan se forskjell på dette og gi råd om hvilken kost som er viktigst for deg å spise – mat som styrker ditt blod eller mat som styrker din qi. Akupunktur har en god effekt på å styrke qi – etter 3-4 akupunkturbehandlinger kjenner de fleste stor forskjell. Livsstil med riktig mat (se nedenfor) nok søvn, regelmessig fysisk aktivitet og avspenning vil, sammen med akupunkturbehandlingen bidra til at man raskt kan bygge opp qi igjen. Ved mer alvorlig svekkelse kan det ta lengre tid.

Qi er en del av yang. For å styrke qi spis derfor mat som er fysisk varm (spis minimum et varmt måltid om dagen, gjerne flere). Varm mat er lettere fordøyelig enn rå og kald mat. Supper og kraft er derfor bedre kost enn rawfood og smothies når qi skal bygges opp.

Når qi er svekket bør du unngå kald (yin) mat og som appelsinjuice og tropiske frukter. (Les mer om dette i artikkelen om yin styrkende mat) Unngå ellers også fysisk kalde drikker (ingen isbiter, takk!), rå frukt og grønnsaker, melkeprodukter, ost, og raffinert sukker. Da dette svekker qi.

Matens qi overføres til dem som spiser den så kortreist, frilands og økologisk mat er aller best hvis du har muligheter til å skaffe det. Det er viktig å ha ro rundt måltidet og tygge maten ordentlig slik at den gode qien absorberes av kroppen.

Matvarer som styker qi

Frukt: Moreller, plommer, fersken, søte epler, aprikoser, dadler, fiken, røde druer

Tørket frukt: rosiner, fiken, svisker, dadler, aprikos

Grønnsaker: fennikel, gulrøtter, søtpoteter, gresskar, kål

Drikke: fennikelte, te krydret med ekte ceylonkanel, rød druesaft, likører, maltøl, lakriste

Korn: hirse, havre, ris, boghvete, polenta, quinoa

Krydder: kajennepepper, ingefær, ekte ceylonkanel, kardemomme, muskat, vanilje, stjerneanis, anis, fennikelfrø, koriander, oregano, rosmarin, timian

Nøtter: pinjekjerner, pistasjnøtter peanøtter, hasselnøtter, kokosnøtter, sesamfrø, valnøtter

Søtstoff: honning, rosiner, byggmalt, ahornsirup, rørsukker

Kjøtt: lam, okse, fjærkre,  Kraft av fjærkre og okse

Fisk: ørret, ansjos, sild, makrell, reker, krabbe.

Menyforslag

Havregrøt med rosiner og valnøtter

Kokt quinoa med eplebiter og kanel

Ris kokt i kraft

Ovnsbakt søtpotet med rosmarin og timian

Hjemmelagede knekkebrød med havre, bokhvete og rismel

Snack-blanding med biter av tørket frukt og nøtter nevnt på lista

Still meg gjerne spørsmål!

Lurer du på hva hvilken kost som er best for deg ut fra kinesisk medisin? Eller har du andre spørsmål om akupunktur og om det kan være noe for deg så ta kontakt! Jeg har lang erfaring og kan gi mer spesifikk informasjon om min erfaring med effekten av akupunktur i forbindelse med ulike tilstander. Jeg pleier å svare raskt tilbake på, e-post, telefon (913 88 595) eller via Facebook.

Finn en ledig time som passer for deg!

Jeg har timer på dagtid alle ukedager unntatt onsdag. På tirsdag og torsdag har jeg ettermiddagstimer. Ta en titt på min online timebestilling!