Vårjevndøgn

Yin og Yang

Ved vårjevndøgn er det balanse mellom Yin og Yang. Dag og natt er like lange.

Gradvis vil det nå bli mer Yang – mer lys og mer varme for hver dag nå. Snø og is smelter og vi gir slipp på vinteren som er en Yin tid. Vi kan glede oss over mer liv, aktivitet rundt oss og planter som titter frem. Vi er mer ute og blir mer utadvendte. Fuglene kvitrer og sola varmer. Yang virker på oss, rundt oss og i oss.

Hva er Yin og Yang?

Yang representerer kreftene i dag, lys, sol, aktivitet.

Yin representerer kreftene i natt, mørke, måne, hvile, innadvendthet.

I følge tradisjonell kinesisk medisin (TKM) er vi alle i en mer eller mindre balansert tilstand. Denne består av en medfødt konstitusjon som påvirkes av livets erfaringer. Ubalansene kan være små eller store, kanskje er du ganske velbalansert? Dette kan vise seg ved sykdom eller det kan komme til syne i hverdagslige tendenser man har, for eksempel om du er trøtt eller opplagt om morgenen.

En overaktiv og varm person har for mye Yang for lite Yin. Det er tilfelle for eksempel ved overgangsalder, ved ADHD, eller hvis du har en aktiv og festlig personlighet. En frossen og passiv person har relativt sett for mye Yin og for lite Yang.

Når man kjenner til hva man tenderer mot kan man forebygge sykdom og fremme livskvalitet. Ved å tilføre mer av det du trenger og fjerne det du har for mye av kan du skape harmoni mellom Yin og Yang i deg. Det er denne harmonien vi jobber mot med akupunkturbehandling, den medfører god helse.

Våren er en Yang tid

Våren er en periode hvor vi kommer ut av vinterdvalen og åpner oss opp mot verden igjen. For noen går denne prosessen lett og greit, men ikke for alle. Dette kommer an på de underliggende ubalansene. Man kan bli stressa og irritabel av all aktiviteten som foregår om våren. Våren kan innebære glede over fugler som synger og småsko, men kan også bety hodepine, slitenhet og depresjon.

Pollenallergi og soleksem er andre eksempler på manifestasjoner av ubalanser som oppstår under påvirkning av Yang kreftene i sommerhalvåret.

Skap balanse

Å balansere Yin og Yang kan man gjøre på mange måter. Selvsagt er akupunktur genialt til dette, men det er mye du kan gjøre med din livsstil også, blant annet gjennom kosten. Appelsin er for eksempel en kjølende (Yin) frukt – fint for dem som tenderer mot for mye Yang. Saftig og leskende mens man nyter den varme påskesola! Les gjerne mer om mat som styrker Yin og fjerner hete her.

Innen Feng Shui kan man bruke sterkere og varmere farger (som farger med toner av rødt eller gult) for dem som trenger mer Yang. Med møbleringen vil man da forsøke å skape omgivelser som innbyr og inspirerer til mer aktivitet. Spill musikk, sørg for god belysning, tilrettelegg for god sirkulasjon gjennom vinduer og dører!

For dem som trenger å roe ned med mer Yin vil kalde pastellfarger være gunstig. Likeledes møblering som stimulerer til ro og hvile. Skaff deg gjerne en myk sofa med masse myke puter

Ønsker deg et harmonisk Yang halvår!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen