Vårjevndøgn

Yin og Yang

Ved vårjevndøgn er det balanse mellom Yin og Yang. Dag og natt er like lange.

Gradvis vil det bli mer Yang – mer lys og mer varme for hver dag nå. Snø og is smelter og vi gir slipp på vinteren med alle dens Yin kvaliteter. Vi kan glede oss over mer liv, aktivitet rundt oss og planter som så smått titter frem. Vi er mer ute og blir mer utadvendte. Fuglene kvitrer og sola varmer. Yang virker på oss, rundt oss og i oss.

Hva er Yin og Yang?

Yang representerer kreftene i dag, lys, sol, aktivitet.

Yin representerer kreftene i natt, mørke, måne, hvile.

Alt og alle kan beskrives som i en mer eller mindre balansert tilstand mellom Yin og Yang. For oss mennesker består denne balansen av en medfødt konstitusjon som påvirkes av livets erfaringer. Ubalansene kan være små eller store, du har din unike blanding med din styrke og din svakhet. Dette viser seg ved sykdom, men også ved hverdagslige sider av din personlighet, for eksempel om du er mest opplagt om morgenen eller om kvelden, om du er den som alltid kommer 5 min for sent osv.

Hos en overaktiv og varm (både fysisk og emosjonelt) person er det mer Yang enn Yin. Yang dominerer for eksempel ved feber, ved ADHD, eller hvis du har en aktiv og festlig personlighet.

Hos en mer innadvendt, rolig, stille og/eller tilbaketrukken personlighet vil det være Yin som dominerer.

Når du forstår dine ubalanser kan du forebygge sykdom og fremme livskvalitet. Ved å tilføre mer av det du trenger og fjerne det du har for mye av vil du skape harmoni mellom Yin og Yang i deg. Det er denne harmonien vi jobber mot med akupunkturbehandling, for den medfører god helse.

Våren er en Yang tid

Våren er en periode hvor vi kommer ut av vinterdvalen og åpner oss opp mot verden igjen. For noen går denne prosessen lett og greit, for andre ikke. Våren kan innebære glede over fuglesang, fryd over å finne frem småsko og begynne å planlegge hagen. Men den kan også bety slitenhet og søvnproblemer. De som tenderer mot «vinterdepresjon» kan bli utfordret ikke bare i overgangen fra sommer til vinter men også i denne overgangen fra vinter til sommer. «Vårslapphet» kalte man det før i tiden.

Pollenallergi og soleksem er andre eksempler på uttrykk for ubalanser som oppstår under påvirkning av Yang-kreftene i sommerhalvåret.

Skap balanse

Å balansere Yin og Yang kan man gjøre på mange måter. Selvsagt er akupunktur perfekt til akkurat dette, men det er mye du kan gjøre med din livsstil også, blant annet gjennom kosten. Appelsin er for eksempel en kjølende (Yin) frukt – fint for dem som tenderer mot for mye Yang. Saftig, syrlig leskende i den varme påskesola. Les gjerne mer om mat som styrker Yin og fjerner hete her.

Yin og Yang i Feng Shui

Innen Feng Shui kan du bruke sterkere og varmere farger (som farger med toner av rødt eller gult) hvis du trenger mer Yang i livet ditt. Med møbleringen vil man da forsøke å skape omgivelser som innbyr og inspirerer til mer aktivitet. Spill musikk, sørg for god belysning, tilrettelegg for god sirkulasjon gjennom vinduer og dører. En god Yang energi er fint i rom hvor det er aktivitet på dagtid, stuer og allrom.

For dem som trenger å roe ned med mer Yin vil kalde pastellfarger være gunstig. Likeledes møblering som stimulerer til ro og hvile. Dette kan være fint å tenke på til soverommet. Skaff deg gjerne en myk sofa med masse myke puter med god tekstur i duse blåfarger.

Ønsker deg et harmonisk Yang halvår!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen