Dragens måned – april

dragens måned

Endelig skjer det!

Verden har vært død og lukket. Naturen har vært kald og hard – innsunket i sin vinter-hvile …i liksom evig tid nå. I alle fall siden før jul. Lenge nok til at et liv i stillongs har blitt normalen. Og vi beveger oss fra A til B raskest mulig med glidelåsen på jakka godt trukket opp.

Men nå skal det bli andre boller! For vi har kommet til den storslagne dragens måned!

Den kinesiske dragen bor i jorda. Akkurat som fuglene bor i lufta og fisken svømmer i vannet så kan dragene bevege seg gjennom jorda. Og opp av jorda kommer det nå: nytt liv!

NYTT LIV!

Jorda blir levende igjen. I vissen plen, på  død skogbunn, blant rusk og rask kommer det opp og frem. Når dragen våkner i bakken tyter det ut: blåveis, hvitveis, krokus…

Bakken i parken spirer. Og alle slags vekster og ugress dukker opp over alt i grøftekanter, midtrabatter, i parker og hager, i skogbunn, på åker og eng. Livet kommer tilbake til oss. Mirakelet utfolder seg overalt!

Det er jo utrolig!

Finnes det drager?

Tror du at det fins drager?  …Nei, ikke sant? Det virker jo ikke sannsynlig. Og: dette som skjer nå… det er jo minst like utrolig!

April er tiden for livets under! Det er både lyrisk, magisk og fantastisk!

For deg som ikke kjenner noen kinesiske drager så la meg introdusere deg for deres natur: de er noen flamboyante, grandiose, mektige, fargerike, hjelpsomme raringer som liker å reise.

Bjørnson  for eksempel, han var født i dragens år. Han diktet om dragens måned april:

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

Sommeren blir til

I dragens måned foregår overgang og forberedelse til sommeren. April er den siste måneden som tilhører den kinesiske våren. Vi har gjennomgått tre-elementet siden februar (tigerens og harens måned ) mens den siste vår-måneden er knyttet til jord-elementet.

Dragens måned er overgangen til den blomstrende, lyse, sanselige tiden med lette klær. Den svermeriske, dirrende, (forhåpentlig) varme, vidunderlige norske sommeren som nå ligger foran oss i kalenderen. Dragen forbereder oss og gjør oss klare til dette.  Denne transformasjonen foregår i jord-elementet, som er knyttet til mage-energien i vår fysiske kropp.

Derfor er april måneden for å spesifikt være obs på fordøyelsen. Kanskje dukker det opp gamle fordøyelsesplager nå? Ta godt hånd om dem! Slik kan du også bearbeide ubalanser relatert til det neste elementet vil skal inn i, sommerens element: ild-elementet. Har du for eksempel pollenallergi mot bjørk og gress kan du enda rekke å forebygge. Bestill time online!

Fordøyelse på alle plan

Når jeg snakker om «fordøyelse» innen akupunktur og tradisjonell kinesiske medisin (TKM) så er det også i overført betydning: fordøyelsen av livet. Hva du finner av næring i hendelser og inntrykk. Og hvordan du bearbeider opplevelsene slik at det kan sorteres. Den prosessen som gjør at du finner og absorberer det som er næring for deg og sorterer ut det som er avfall. Det du skal gi slipp på.

Akupunktur og traumer

Akupunkturpunkter som brukes for fordøyelsen brukes også i forbindelse med traumer. Når du opplever noe fælt trer kroppens akutte beskyttelse inn. De innebygde reaksjonene som redder deg fra livsfare. Gjennom evolusjon over milioner av år kommer de deg til unnsetning og gir sin førstehjelp der og da.

Dette består av «flight or fright» reaksjoner som gir deg ekstra krefter – eller du kan havne i en «frys respons» når du overveldes av noe grusomt. En hare-unge som ligger helt stille og trykker seg ned i lyngen når den blir skremt har en slik reaksjon. Du setter opplevelsen på hold eller «fryser» for å beskytte ditt indre der og da mot livstruende forhold.

Etterpå trenger du å komme til deg selv og begynne å fungere normalt igjen. Akutt overlevelses-respons er liksom ikke rehabilitering. Når du kommer i en situasjon du opplever som trygg kan du lande i kroppen igjen og begynne å fordøye inntrykkene. Livredde personer fordøyer ikke særlig bra.

Det kan være heftig å begynne å kjenne etter. Du kan trenge en trygg favn, å bli bekreftet, føle deg møtt og holdt. Kleenex også. Detter er tema som tilhører jord-elementet.

En tilstand med «rest and digest» er motsetningen til «flight and fright». Dit vil vi nå.

Best før 35

I følge klassikerne i tradisjonell kinesisk medisin reduseres vår evne til å fordøye fra vi er 35 år. Før man er 35 kan man drikke og spise så å si alt uten å måtte bøte for det. Det meste fordøyes og man klarer fint å gå på jobb eller studier etter en fest og lever relativt greit på junkfood. 

Etter fylte 35 legger man også lettere på seg – noe som er et tegn på at man ikke prosesserer like lett som man gjorde i 20-årene. Derfor kan de fleste voksne mennesker ha godt av en liten dytt i jord-elementet sitt. Det kan hjelpe på fordøyelsen som jo eldre mennesker ofte klager over.

Når jord-elementet ikke fungerer optimalt kan vil det gjerne danne seg sykdomsfremkallende fuktighet i kroppen. Her kan du lese mer om det og hvordan du kan spise deg ut av det.

Bra mage = bra energi

Når mange-energien fungerer fint har du et overskudd av energi. Du er sulten på livet, er opplagt om morgenen og har lyst på frokost.

Det er mange følelser, restriksjoner, moter og meninger knyttet til hva man skal spise og ikke. Og det er jo en ubalanse i seg selv. Jeg pleier derfor ikke gå inn så veldig i det – men her er tre råd om kost fra tradisjonell kinesisk medisin som kan hjelpe mage-energien din:

  • Varm mat eller mat som har vært varmebehandlet er lettere for kroppen å ta opp.
  • Spis mat som besteforeldrene dine spiste – lag mat av sesongens lokale råvarer. Gjerne økologisk.
  • Mage-energien fungerer best i «dragens time» som er mellom kl. 7 og 9 om morgenen. Den er på sitt laveste etter kl 19. Spis derfor en god frokost i dragens time – og unngå å spise etter kl 19.

Du kan også lese om hvilke spesifikke matvarer blodstyrkende mat, qi styrkende mat og mat som styrker Yin og fjerner Hete.

Ellers finner de blogginleggene på årstidbloggen som handler om mat her.

Ønsker deg hell, lykke og helbred i dragens måned!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen