Nå hopper vi inn i harens måned. Vi er midt i våren i den kinesiske kalenderen. Våren er sesongen for tre-elementet. Det er tid for vekst og oppstart av nye prosjekter både rundt oss og i oss.

Ved å følge naturens syklus kan vi nyttiggjøre oss det sesongen byr på – på vår vei mot bedre livskvalitet. La oss se hva vi kan forvente oss av harens måned.

Harens symbolikk

Haren oversettes også som «kaninen» fra kinesisk, så vi snakker her om kvaliteter fra begge disse dyrene. Kaniner graver huler og gjemmer seg i intrikate ganger i bakken – men når den først hopper opp går det unna i lange sprang, hurtig og fleksibelt.

Dette er tiden da bakken begynner å åpne seg og nye planter og blomster så smått spretter frem som små kaniner fra sine underjordiske skjulesteder. I harens måned er livsenergien i et sterkt stadium av nytt liv – ungdommelig, rikt og vitalt. 

Haren er stille, snill og liker ikke å slåss. Den søte og myke haren henspeiler på kvaliteter av humanitær medfølelse. Dette er en av dydene i tre-elementet. Når dette aspektet er i balanse hos oss tilgir vi andre mennesker lett før vi «hopper» videre.

Det kan bli litt mye å tenke nå i denne aktive tiden. Gode ideer kan fly hit og dit som en hare på flukt. Vær obs på å unngå overarbeid og for mye alkoholinntak. Dette kan skade leveren og fordøyelsen som er litt sårbare akkurat nå. Trenger du å stresse ned og finne roen anbefales en tur til akupunktøren!

Harens timer er kl. 05-07 og himmelretningen øst. Midt i harens måned har vi vårjevndøgn.

Tre-elementet vil ha fri flyt i kropp og sinn 

Tre-elementets natur er å være i vekst og ha fri flyt. Det er mye kraft i denne veksten og den største utfordringen for tre-elementet skjer når ekspansjonen stopper opp og det blir stagnasjon. 

Stagnasjon kan komme til uttrykk i både sinnstilstand, humør og hvordan vi takler livets gleder og sorger, i tillegg til ulike kroppslige symptomer. 

Fysisk kan stagnasjon arte seg som anspenthet og oppblåsthet og visse typer smerter.

Emosjonelt som irritasjon, frustrasjon, eller ustabilt energinivå. 

Spirituelt kan det være tematikk omkring urett og tilgivelse.

Yin tre gir ro

Tre-elementet liker å lage planer og har store visjoner. Dette kan «ta av» og vi trenger forankring, ro og gode rutiner for å få til en faktisk vekst mot våre mål. Dette er Yin-delen av tre-elementet som skal balansere og forankre veksten og ekspansjonen (Yang-delen). Noen aktuelle spørsmål å stille seg i forhold til dette kan være:

Hvordan kan du skape nok trygghet og ro for deg selv og prosjektet ditt slik at det får vokse frem?

Får du nok søvn og hvile? 

Hvilken næring er best, og gir du deg mulighet til å absorbere den?

Sesongens kosthold

Spis generelt gjerne mindre rødt kjøtt og mer grønt som bønner, linser, spirer og grønnsaker. Maten kan også tilberedes lettere og raskere nå – grønnsaker kan forvelles ellers stekes raskt. Spis når du er sulten – da er kroppen best i stand til å absorbere maten. Mat kan også være en del av et helhetlig behandlingsopplegg, og du kan få mer konkret veiledning hos din lokale akupunktør.

Feng Shui

Våren er tiden for nye prosjekter – hva vil du skape? Når intensjonen er på plass kan man rydde opp og skape plass for det nye. Våren er tide for å «riste av seg vinteren», vaske vinduer og gjerne ta en opprydding i boden, skap og skuffer i kjeller og på loft. Behold det som gir deg glede og gi slipp på resten!

Fargen til tre-elementet er grønt – en farge som virker beroligende og avslappende. Kanskje trenger potteplantene dine litt vår-stell eller kanskje du vil så noen frø? Dette er måter å aktivere tre-elementet i hjemmet ditt.

Hvis du vil bringe noe nytt inn i livet ditt så vær obs. på hva det første du ser når du åpner inngangsdøra di er. Er det noe oppløftende? Føler du deg velkommen og ivaretatt? Motiver her setter mye av energien i livet ditt.  

God vår!

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips