Vårlig detox

Tid for lettere mat

Om våren passer det å gjøre en liten detox som forberedelse til sommeren. I følge den kinesiske kalenderen begynner våren litt uti februar. Da kommer sola høyere på himmelen slik at fargene blir klarere. Himmelen blir melkehvit og rosa. Noen uker senere får du plutselig sola i øynene og kjenner igjen lukta av solvarm jord. Det er lysere og lettere tider. Du har kanskje ikke samme sug etter fet og tung mat nå som i november og desember ?

Vår og tre-element

Februar, mars og april er måneder som hører til tre-elementet i kinesisk tankegang. De indre organene lever og galleblære er assosiert med tre-elementet og hører dermed til vårens energi. Innen Kinesisk medisin snakker vi om å gjøre en indre opprydding etter vinteren på vårparten for å forebygge ulike plager i sommerhalvåret.

Energien har begynt å bevege på seg i oss og rundt oss. Nå handler det ikke bare om å holde ut og overleve lenger – det handler om å leve! Svarttrostens melankolske toner fyller den tidlige vårkvelden.

Vårens utrensking

«Det er mye som kjæm frem når snøen forsvinn» heter det i en gammel sang. Ja, mye rart å se på gata nå: sneiper, en smokk, en gjenglemt vott, strøsand… de underligste ting!

Den engang så hvite og rene snøen smelter så fort at vannet sildrer fra fortauet og danner dammer og vårlige bekker som graver grøfter i stien i parken.

Denne utrensingen i naturen kan være et bilde på utrenskingen som foregår i oss også. Tradisjonelt sett har det vært faste i Europa i 40 dager før påske – midt i tre-elementets tid i den kinesiske kalenderen.

Velg en skånsom detox

Innen tradisjonell kinesisk medisin er vi ikke så begeistret for kraftige former for detox og faste, da det anses som en belastning for kroppen. Vi anbefaler derfor heller moderasjon og mer skånsomme varianter. Tanken er at ved å fylle på med det som er bra kan man over tid vaske ut det som ikke er så bra. Daoistene er opptatt av å kultivere god energi gjennom øvelser og livsstil. Du kan fore eksempel prøve dette:

  • Drikk litt sitronvann eller vann med eplesidereddik om morgenen. Surt er smaken som tilhører tre-elementet og dette virker stimulerende på lever-energien.
  • Du kan innta 2 ss virginolje og saften av en halv sitron om morgenen mens du faster eller spiser lett mat i  5-6 dager.

Kanskje kommer det opp sinne og frustrasjon mens du driver med lever-detox. Det er fint hvis du kan romme dette – for sinne, grensesetting evne til å ta avgjørelser er blant de emosjoner som ligger til tre-elementet.

Mat som styrker lever-energien

Utover å gjøre en detox kan du gjerne spise mat som er styrkende for vårens organ: leveren. Ved å fylle på med gode matvarer kan du akkumulere god energi. Det kan også hjelpe leveren med å rense ut det den har behov for i sitt eget tempo.

Logisk nok er grønne blader mat som styrker leveren. Særlig er blader av løvetann styrkende. Førstemann på pletten klar til å plukke når det første «ugresset» titter frem!

Mens du venter på at verdifull løvetann og brennesle skal dukke opp og kunne berike dietten på ulikt vis kan du spise litt ekstra persille, ruccola og spinatblader.

Bladene kan spises som en salat til hovedrett, som tilbehør eller som garnityr på brødskiva. Bladene kan også bli herlig pesto eller inngå i frokost-smoothie.

Artiskokk er det også ypperlig lever-styrkende vår-mat.

Spiselige spirer hører også til om våren og du kan f.eks. spire mungbønner, solsikkefrø, karse eller rødbetfrø i et syltetøyglass eller en spirekasse. Du kan lese om hvordan du gjør det her

Ønsker deg en riktig god vår!

Blodstyrkende mat
Leveren inneholder mye blod og dermed kan blodstyrkende mat være gunstig for leveren ta gjerne en titt på dette!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen