Oksens måned – januar

oksens måned

Oksens måned i den kinesiske kalenderen varer i år fra 6. januar til 4. februar. Dette er sesongens siste måned og slutten på den mørke vinteren. Dagene blir lengre – snart kommer lyset, fugler og farger tilbake. Men først skal vi altså trampe som trauste okser gjennom den siste vintermåneden.

Å leve i pakt med naturens sykluser

Den kinesiske kalenderen beskriver de naturlige syklusene i naturen. Den bygger på observasjoner av lys og mørke – Yin og Yang. Med denne modellen kan vi forstå hvordan vi – som er en del av naturen – kan leve smart med naturens rytmer. Dette gjelder hvordan du tilpasser din livsstil med søvn, mat og aktivitet og hvordan du kan forebygge sykdom med akupunktur-behandling.

Klimakrisen – Yin er dyrebart

Klimakrisen peker på en ubalanse. Vi må endre oss og finne andre måter å leve på. Når vi ivaretar naturen ivaretar vi også oss selv. Østens visdom forteller oss mye om hvordan vi kan gjøre akkurat dette gjennom å jobbe mot balanse mellom Yin og Yang.

Sett i et større perspektiv kan overoppheting av kloden forstås som en ubalanse hvor det er for lite Yin og for mye Yang. Når Yin som skal kjøle ned, er svekket blir det relativt sett for mye varme. Vi nærmer oss i faretruende fart 2 gradersmålet. Årets ressurser har vi brukt opp alt tidlig på høsten. Vi tømmer vår kollektive Yin-sparekonto og fråtser i ressursene som skulle komme fremtidige generasjoner til gode. Livsstilen må endres – for den er ute av balanse.

Vi lever i en tid hvor behovet for hvile (Yin) ikke verdsettes. Idealet er Yang : det forventes konstant vekst, aktivitet, produksjon og ekspansjon. Vi løper i det kapitalistiske hamsterhjulet: Jo mer vi får, jo mer vil vi ha, og det blir aldri nok. Dette blir vi hverken lykkelige eller sunne av. Dette er ikke veien til harmoni mellom Yin og Yang.

For å komme nærmere en harmonisk tilstand må vi anerkjenne hvor dyrebar Yin er. Det trengs også hvile, innadvendthet, rekreasjon, kontakt med drømmeverden og tilbaketrekking – dette er en forutsetning for ny vekst.

Yin er også feminine aspekter (både hos menn og kvinner). Veien ut av klimakrisen kan dermed gå ved å ha mer fokus på dette. Vi kan jobbe med å verdsette disse energiene både i vårt mikrokosmos, hvordan vi tar vare på oss selv, i våre forbruk og i makrokosmos, i vår politiske bevissthet og samfunnsengasjert virksomhet.

Vintersesongen

Hver årstid består av tre måneder i den kinesiske kalenderen. Midten på vinteren er vintersolverv – den aller mørkeste dagen. Tida rundt dette regnes som vintersesongen. De tre månedene kalles grisens, rottas og oksens måned. Med andre ord varer vinteren fra 7. november til 4. februar.

Når det er Yin-tid er naturen mørk, kald og stille. Vil kan tilpasse oss med å hvile, trekke oss tilbake og drømme.

Oksens måned er overgang til våren

Når det gjelder de fem elementer så tilhører vinteren vann-elementet. Som altså er det elementet og den sesongen som er mest Yin.

Den siste måneden i hver sesong er derimot noe for seg selv. Den tilhører jord-elementet og forbereder oss til neste sesong. Når vi går innom jord-elementet gjør vi oss klare til noe nytt. Jord har evnen til å absorbere – transformere og transportere videre – og la nytt liv oppstå. Bare tenk på hvordan prosessene i komposten danner ny, næringsrik matjord. 

Særlig er de 18 siste dagene i oksens måned viktige dager for transformasjon.

7 ting å være obs på i oksens måned

  • Selv om vi nå er 2/3 ferdig med vinteren for denne gang og aner en ny vår komme i det fjerne er det fremdeles vinter og hvile-tid. Fikk du ikke slappet nok av i november og desember så benytt det vi har igjen av mørketida nå! Sørg for nok søvn og sjekk hvordan du ligger an i forhold til ambisjonsnivået!
  • Jord- elementet er tungt og tregt. I jord-månedenene kan man bli gjerne bli litt sedat og daff og ha lettere for å legge på seg.
  • Musklene tilhører jord-elementet, så sørg for å bevege på armer og bein.
  • Fordøyelsen og ernæring ligger også til jord-elementet, så ta gjerne en titt på hva du spiser – er det gunstig for deg?
  • Akupunktur kan hjelpe mot problemer med fordøyelsen og for å holde energinivået oppe.
  • Jord-elementet kan også gi næring til de frøene – drømmene du har hatt i vinter – hvilke ønsker har du for deg selv i 2020? Kan du finne en måte å nære disse på? 
  • Hvis du synes at våren er litt tung og vanskelig så er det nå på tide å begynne å tenke på å forebygge vår-depresjon, allergi og andre plager i den kommende sesongen.

Ønsker deg en riktig god januar!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen