Gløgg – en varmende oppskrift

Gløgg

Ekte gløgg – du lager den enkelt selv fra bunnen av

Visste du at god, gammeldags gløgg er kinesisk urtemedisin i praksis? Mange av våre tradisjonelle jule-krydder anses som varmende urter i kinesisk medisin. Godt med varme innenfra nå når kulda setter inn!

Det er ganske enkelt å lage gløgg fra bunnen. Det som er laget med ekte (helst økologiske) råvarer har den beste smaken og virkningen.

Harmoni mellom Yin og Yang

Innen taoistisk tankegang som en del av den kinesiske hverdags-filosofien ser vi verden rundt oss langs en akse av Yin og Yang. Når man forstår om et problem er av Yin eller Yang natur kan man jobbe med å komplettere, slik at harmoni igjen kan oppstå. Med likevekt i balansen mellom Yin og Yang forebygger vi også problemer. Dette prinsippet gjelder både innen akupunktur, Feng Shui, og ernæring.

Kvaliteter som mørke og kulde knyttes til Yin. Lys og varme assosieres med Yang. Vinteren er dermed den årstiden som er mest Yin, mens sommeren er mest Yang. Når det er kaldt tilfører vi derfor mer varme for å skape balanse, harmoni og god helse. Bruk derfor varmende urter når det er kaldt og kjølende urter når det er varmt!

Yin og Yang i behandling

Vi bruker denne varm/kald-logikken også når vi behandler individuelt med akupunktur. Når jeg behandler «hete-tilstander» i kroppen som for eksempel visse typer migrene, bruker jeg akupunkturpunkter som fjerner hete, som kjøler og styrker Yin. Hvis jeg står ovenfor en tilstand som oppfattes som kulde eller for lite Yang som for eksempel visse typer menstruasjonssmerter vil jeg tilføre Yang og varme og velge punkter deretter.

Obs! Gravide og folk som har høyt blodtrykk anbefales å ikke drikke gløgg. Dette er fordi disse tilstandene er forbundet med hete og å drikke gløgg kan da bli som å kaste bensin på bålet.

Oppskrift

1-2 et par cm store biter ingefær

1-2 biter hel kanel (obs bruk ekte Ceylon kanel fra helsekost)

1 tsk nellik

3/4 l vann

evt. litt pomeransskall og hel kardemomme

La koke i ca 20 min

1/4 liter solbærsaft has i og varmes til kokepunktet

Nytes på kalde dager!

Les også: 7 tips om hvordan du holder deg varm.

Nytes på kalde dager!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen