Dragens år og 20 år i ild-elementet

ild-elementet

4. februar 2024 begynte ikke bare våren og dragens år. Da startet også en ny 20 års syklus i den kinesiske kalenderen. Og denne syklusen tilhører ild-elementet.

Mange sykluser

Ja, for denne kalenderen består av mange sykluser som tikker og går i sine respektive rytmer.

Vi kjenner alle til at døgnet har sin syklus. Det er tid for hvile om natten, oppvåkning om morgenen, aktivitet på dagen før roen igjen senker seg på kvelden. Året har sin syklus hvor vinteren er en roligere og mer tilbaketrukket tid. Sommeren er aktiv, åpen, lys, utadvendt og blomstrende. Dette er uttrykk for samspillet mellom Yin og Yang.

2024 er dragens år. Og akkurat denne dragen er av tre-element. Yang tre for å være helt nøyaktig.

Den kinesiske zodiaken består av 12 «dyr» og de heter egentlig «earthly branches». Du kjenner kanskje til at du er født i apens, grisens eller slangens år? Vel, alle de 12 dyrene finnes også i ulike 10 varianter. De fins som både Yin og Yang varianter av de fem elementer. Vi har for eksempel Yin vann og Yang vann, Yin jord og Yang jord. Kanskje er du, som jeg født i Yin jord hanens år? Eller i Yang tre tigerens eller i Yang vann rottas år? 10 x12 = 60 og dermed har vi 60 forskjellige kombinasjoner. Å feire 60 år er derfor en viktig begivenhet i et menneskeliv, da er en syklus fullbyrdet. Ble du 60 år i år ? Gratulerer – da har du erfart alle de mulige kombinasjonene av stems og branches. Du har oppnådd både livserfaring og (forhåpentlig) visdom.

20 år for voksne kvinner

Men altså: det store skiftet som handler om ild er i en stor syklus som går over 180 år og som deles på 9. Dermed har vi ca 20 år i hver periode. Og dette har ikke noe med dyrene å gjøre, men med trigrammene. (Disse kjenner du til hvis du har vært innom I ching, forvandlingens bok.) Jeg beklager hvis du – kjære tålmodige leser – blir litt forvirret nå, men virkeligheten er desverre kompleks.

Egentlig kom dette ild-elementet så smått i gang i 2017, og fra 4. februar 2024 er det full pupp. Ja, «full pupp» er det virkelig, for denne versjonen av ild-elementet tilhører kvinner. Mer spesifikt voksne kvinner. Og da denne perioden startet strikket kvinner rosa «pussy-hats», sto opp og protesterte. Me-too bevegelsen spredte seg som – ja nettopp – ild i tørt gress. Kvinneundertrykkelse gjennom uønsket seksuell oppmerksomhet ble endelig definert som uakseptabelt.

Det sies at kvinners innflytelse vil bli sterkere de kommende 20 årene. Voksne kvinner vil få mer makt og stå frem som mer betydningsfulle ledere og forbilder. Det kan bli spennende!

Fra asken til ilden

Vi beveger oss ut av 20 år i jord-elementet. Det stabile, trygge elementet som forhåpentligvis har lært deg integritet og å være tro mot dine verdier. Fasen hvor hardt arbeid og det å bruke hendene har vært nøkkelen suksess. Nå vil det dreie seg om synlighet.

Ilden er lyset, sola og opplysning. Du vet – når lyspæra blinker til over hodet på Petter Smart. Og når du får en plutselig innskytelse av en genial ide – ja, da er det ild-elementet som er aktivt.

Fugl Fønix reiser seg fra asken før den spontant går opp i flammer. Deretter faller den ned som aske. Igjen oppstår den, flyr og går opp i flammer. Den er et symbol på ildens vesen og på evnen til transformasjon som ilden har.

Ilden endrer alt den kommer i kontakt med der den knitrer og brenner. Ilden transformerer og renser.

Teknologi og internett tilhører ild-elementet. Kunstig intelligens er nå i sin spede begynnelse, den har 20 år i sitt rette element foran seg. Hvor vil den ta oss?

Elementene har også sine problematiske sider – ilden kan vise seg som polarisering på sosiale media, som raseriutbrudd, som bomber og eksplosjoner. De neste 20 årene vil lære oss å deale med det. Vi vil bli transformert på ild-måten, hva mon det måtte innebære på godt og vondt.

Når ilden flammer opp i ubalanserte eksplosjoner, når den flakker, durer ukontrollert og sluker alt den kommer over og når det nøres opp under hat og raseri – ja da er det ikke en harmonisk ild vi møter.

Den harmoniske ilden gir oss ro og varme.

Ilden som sola på himmelen gjør oss opplyste og bevisste. Rundt sankthans er tiden på året hvor ild-elementet er på det sterkeste. Og når sola skinner på trollet sprekker det. Ild-elementet bringer lys og håp.

Når stearinlyset brenner med sin stødige flamme eller når du samles med din flokk rundt et leirbål eller peisen senker det seg en helt spesiell ro. Denne varme god-følelsen av samhørighet kommer fra den harmoniske ilden.

llden kan gjøre oss engasjerte, tente og kjærlige. Du blir varm i bringa og myk i hjertet. Selv den hardeste tøffing smeltes i sommernattens myke berøring. Slik er ildens magiske transformasjonskraft.

Hjertet tilhører også ilden. Dermed handler dette også om kjærlighet. Sjelen bor i hjertet og temaet om sjelens sanne tilstedeværelse er også aktuelt. Du kan oppleve å bli testet på dette nå i inngangen til ildens tid – om du virkelig er tilstede der du egentlig ønsker og skal være i livet ditt. Har du et kall ? Følger du det ? Da har du 20 spennende år foran deg! Hvis ikke kan du regne med transformasjon.

Både fordi lyset fra ilden gjør synlig og fordi øynene assosieres med trigrammet Li er synlighet de neste 20 årenes super-power.

Kanskje vil det også komme medisinske gjennombrudd i behandling av ild-relaterte tilstander som øyesykdommer, hjertelidelser og psykiske lidelser de neste 20 årene? Det er lov å håpe på det i ildens tid.

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Skroll til toppen