Hold deg varm om vinteren – 7 tips

Oi – så kaldt det plutselig ble! Hvor er vinterjakka, votter og skjerf?

Det er mest behagelig å være passelig varm. Men visste du at når du holder deg god og varm forebygger du også sykdom? Ikke bare på kort sikt kan du unngå forfrysning og forkjølelse, men også for å unngå kroniske plager. Kroppsvarmen er nødvendig for ulike fysiologiske funksjoner som vi trenger for å holde oss sunne og friske.

Unngå å få kulde i kroppen

I akupunkturens forståelse av sykdom ser vi det slik at ulike plager kan komme av at kulda setter seg i kroppen. Dette kan kalles «invasjon av kulde». Kulde anses som en av de klimatiske faktorene som skaper sykdom. Dette kan være en bakenforliggende årsak ved flere ulike tilstander. Urinveisinfeksjon, astma, eller leddsmerter kan være eksempler på det.

Det er derfor fint å ta vare på seg selv gjennom å sørge for at at man ikke blir kald. Og får du kulda i kroppen kan du passe på å bli ordentlig varm igjen.

7 varmende tips :

  • Påkledning: særlig viktig å holde seg varm fra navlen og ned da dette området styres av nyre – energien som det er spesielt viktig å ta godt vare på om vinteren. Pass også særlig på å holde korsrygg og knær varme. Det er deilig med ullsokker og stillongs! Hender, hals og nakke er også utsatt når man er ute i kald vind – så bruk skjerf, lue og votter! Får du lett urinveisinfeksjon så unngå å sitte direkte på kaldt underlag.
  • Pust gjennom nesa når du er ute. I nesehulen varmes den kalde lufta opp slik at du ikke får kald luft inn i kroppen. Huskeregel: nesa er til å puste i, og munnen er til å spise og til å prate med.
  • Spis varm mat. Frukt kan legges på benken slik at du spiser den romtemperert heller enn kjøleskapskald. Grøt (f.eks. havregrøt og/eller grøt av qinoa eller bokhvete) kan gi en god og varm start på dagen. Krydre gjerne med ekte Ceylon kanel og/eller annet varmende krydder. Pepper, nellik, ingefær, kardemomme og chilli er eksempler på varmende krydder som man gjerne kan brukes litt ekstra av i maten om vinteren. Bruker du lite salt i maten kan du evt bruke litt mer av dette vinteren. Saltsmak tilhører vann-elementet og vintersesongen. Kjøtt av lam og sau anses som en matvare med mye varme, så fårikål eller andre gryteretter med lam er ypperlig ! Om høsten og vinteren trenger man generelt tyngre og mektigere mat enn om sommeren.
  • Unngå kald drikke med isbiter. Drikk heller en kopp te eller varm melk. Eller prøv varmende gløgg som du lager selv.
  • Kalddusj og isbading – isbaderne påstår at de herder seg og aldri er syke. Det er forståelig ut fra slik vi tenker i Tradisjonell Kinesisk Medisin. Blir du lett forkjølet kan det å dusje i vekselvis kaldt og varmt vann være en måte å bygge opp forsvaret mot og toleransen for kulde.
  • Varmeflaske eller å fylle en tom 11/2 liters flaske med varmtvann og legge under dyna eller teppe kan være deilig for kalde føtter. Fotbad kan også være godt og du kan gjerne tilsette varmende ingefær-te i vannet.
  • Moxa-behandling på akupunktur-punkter går ut på å tilføre kroppen varme gjennom akupunkturpunktene. Hvis kulda har satt seg i kroppen kan det være ordentlig deilig å kjenne at varmen sprer seg igjen. Dette er behandling du også kan utøve på deg selv hjemme.

Hold deg varm i vinter!

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen