Vinterdepresjon og akupunktur

Naturlige svingninger i energinivået gjennom årstidene har man i tusener av år vært opptatt av i kinesisk filosofi. Klassiske tekster om kinesisk medisin beskriver hvordan endringene gjennom året påvirker energinivået vårt. Det finnes detaljerte anbefalinger til livsstil, hvilken mat man bør innta og hvilke akupunkturpunkter som bør stimuleres til ulike årstider. På den måten kan vi forberede oss til den kommende årstiden og leve i tråd med naturens syklus.

Den kinesiske kalenderen beskriver november, desember og januar som er  de mørkeste månedene, som vintermåneder. Når vinteren er ferdig feires det med knall og smell ved kinesisk nyttår i begynnelsen av februar. Da kommer også  mer av dagslyset tilbake og vi kan føle et skifte. 

Sesongavhengige endringer

For oss som lever oppe på nordkalotten er det lett å kjenne når vi går inn i den mørke årstida. Det er en ganske annen stemning som råder i januar enn ved St. Hans. Senhøstes trekker vi inn på sofaen og koser oss inne med bok, peis og te. Mange blir mindre aktive. Man kan merke endringer i apetitten og få lyst på kraftigere mat og søtsug. Bjørnen og pinnsvinet går i dvale, og mange mennesker kjenner også et økt søvnbehov når vintermørket senker seg. Dette er naturlig.

Vinterdepresjon

Andre opplever imidlertid at stemningsleiet synker dypt og har det slett ikke noe bra om vinteren. Man kan føle at man mister initiativ og lyst. En depressiv tilstand kan senke seg som en tåke. Lett angst, frustrasjon og uro kan også være en del av dette bildet.

Akupunktur ved depresjon

Jeg har mange ganger erfart at akupunktur kan være til god hjelp ved lett depresjon generelt, også ved ved vinterdepresjon.

Akupunkturen er et helhetlig system hvor vi ser ser kropp og psyke som ett. Akupunkturpunktene har spesifikke funksjoner og mange punkter er beskrevet med at de har en beroligende effekt på sjelen. Det finnes også spesifikke akupunkturpunkter som i følge klassisk kinesisk medisin “lifts the spirit”. Disse kan være aktuelle å bruke i forbindelse med depresjon.

Mange føler umiddelbart en god avspenning under akupunkturbehandlingen og føler seg litt «salig» etterpå. Dette kan ha sammenheng med kroppens nivå av endorfiner og andre naturlige substanser som kroppen frigjør som følge av behandlingen.

Akupunktur kan brukes sammen med legemidler, og jeg har opplevd at man kan trappe ned på tabletter som følge av akupunkturbehandling. Dette kan særlig være aktuelt hvis man opplever uønskede bivirkninger som følge av bruk av medikamenter. En alvorlig depresjon bør følges godt opp hos lege, og det er viktig at forholdet til fastlegen fungerer.

Heller føre var enn etter snar

Det er alltid bedre å forebygge enn å reparere. Plages du med vinterdepresjon vil jeg anbefale deg å komme i gang med behandling før vintermørket for alvor senker seg i slutten av oktober. Da rekker man å bygge opp og styrke sjel og kropp litt før vinterdepresjonen ellers ville kommet snikende. Kom derfor gjerne til en førstegangsbehandling i begynnelsen av oktober! Dersom du først blir klar over at du har vinterdepresjon lenger ute i året kan du selvsagt også ha nytte av behandlingen da.

Har du spørsmål – ta gjerne kontakt!

Har du spørsmål om akupunktur så ta gjerne kontakt! Jeg pleier å svare raskt tilbake på post@vibekeklev.no telefon 91388595 , via messenger på Facebook eller på Instagram.

Ønsker du å bestille time?

Feng Shui tips

Velkommen til mine årstidstips!

Jeg deler min kunnskap om hvordan du kan leve i samspill med naturens sykluser. Lær om deg selv, helse og kropp i månedens e-post!

Så gøy! Velkommen til sesongens tips

Skroll til toppen