Tid for lettere mat
Våren er en fin tid for å å gjøre en liten detox og forberede seg på sommeren. I februar begynner lyset å komme tilbake. Vi innstiller oss på lysere og lettere tider, også i kostholdet. Man har kanskje ikke samme sug etter fet og tung mat som man har i november og desember. Man kan bli mett av lettere mat og trenger ikke like mye proteiner nå som man gjør i månedene rundt midtvinter.
Vår og tre-element
Februar, mars og april er måneder som hører til tre-elementet i kinesisk tankegang. De indre organer som er assosiert med tre-elementet er lever og galleblære. Dermed er våren sesong for å rense lever og galleblære. Dette kan gjøres på drastisk vis som ved ulike former for faste hvis man er en tøffing, eller man kan gjøre litt mer skånsomme varianter. Surt er smaken som tilhører tre-elementet, og å drikke litt sitronvann eller litt eplesidereddik om morgenen virker stimulerende på lever-energien. Eventuelt kan 2 ss virginolje og saften av en halv sitron inntas om morgenen mens man faster eller spiser lett mat 5-6 dager. Kanskje kan det komme opp sinne og frustrasjon hvis man driver med lever-detox? Det er i så fall ikke så merkelig for sinne, grensesetting evne til å skjære gjennom og ta avgjørelser er blant de emosjoner som ligger til tre-elementet.
Grønn detox
Grønne blader er mat som styrker leveren. Kanskje ikke så overraskende siden vi er i tre-elementet? Særlig er blader av løvetann styrkende, så det gjelder å være på pletten når det første «ugresset» titter frem. Mens vi venter på at verdifull løvetann og brennesle skal berike vår diett kan vi spise litt ekstra persille, ruccola og spinatblader. Dette kan også bli herlig pesto eller inngå i frokost-smoothie. Spiselige spirer hører også til våren og man kan f.eks. spire mungbønner, solsikkefrø, karse eller rødbetfrø. Har du tilgang på artiskokk er det også ypperlig lever-styrkende vår-mat.