Vinter og mørke 

Naturens feminine Yin kvaliteter byr oss på hvile og inviterer til et roligere tempo. Mørket omfavner oss, roer oss ned, vi trekker oss inn. Både inn i oss selv og inn i våre hjem. 

I vintersesongen fullføres syklusen hvor året lander og finner sin avslutning. Dette er naturens hvile-fase hvor gamle livsformer går i oppløsning.

Vinteren relateres til elementet vann

Av de fem elementene i kinesisk filosofi tilhører vinteren vann. I vann-elementet finner vi en rekke andre korrespondanser som kulde, saltsmak, horisontale striper, fargene mørkeblå og sort. I kinesisk astrologi tilhører blant annet reiseliv og skrivekunst til vann-elementet.

Vann-elementet handler om drømmene våre, det ubevisste og det kollektive. Når du opplever å kunne gå dypt inn i noe, gi slipp på kontroll og kanskje opplever kontakt med noe som er større enn deg selv er du sannsynligvis i kontakt med vann-elementet ditt. Mange kommer i kontakt med sin indre dybde gjennom meditasjon, dyp avspenning og drømmereiser. Dette er kanskje mer tilgjengelig nå i vintermørket?

Nyrene og følelse av frykt tilhører vann-elementet

Nyrene tilhører vann-elementet og de indre organene styrer i følge kinesisk medisin over ulike emosjoner og spirituelle aspekter. Nyre-energien inneholder vår grunnleggende vilje til å overleve (zhi). Dette kalles også «viljen som ikke kan villes» – livet vårt slik det utfolder seg gjennom vekst og aldring. I nyrene finner vi også det potensialet vi på godt og vondt har arvet fra våre forfedre.

Nyre-energien forsyner korsryggen, knærne og føttene med varme. Ved å kle på seg godt og spesielt passe på å holde deg varm på disse områdene, kan du avlaste og støtte din egen nyre-energi. 

Frykt er emosjonen som er knyttet til nyre-energien og særlig livstruende frykt. Reaksjonen som binyrene skaper med å danne stresshormoner er nyttig når man skal overleve i akutt fare. Men å leve i konstant frykt og overlevelses-modus kan sette spor i kropp og sjel.

Den eksistensielle utfordringen i vann-elementet er transformere frykt og tvil til visdom og tillit. Akupunktur kan støtte en slik prosess gjennom å bidra til å lande stress. Noe av styrken ved tradisjonell kinesisk medisin er at den ikke skiller mellom kropp og sjel men ser en integrert helhet. Behandlingen kan dermed bidra til å forløse gamle traumer og stress gjennom de prosessene som settes i gang i den fysiske kroppen.  Når det skapes mer harmoni i vann-elementet følger det med sjelefred, klarhet, indre ro, visdom og en tettere kontakt med din egen essens.

Ønsker deg en god vinter!