Tre-elementet i Tigerens måned - februar Akupunktur med mer

Våren og tre-elementet

I den kinesiske kalenderen er tigerens måned den første vårmåneden. Våren defineres her som tiden før og etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn er dermed midt i våren – i år den 20. mars, eller det som kalles harens måned. Dermed tilhører februar, mars og april våren og tre-elementet. (Eller tigerens, harens og dragens måned om du vil.)For hver dag vokser lyset (Yang) som er forutsetningen for at frø kan spire og knopper sprette. Sola varmer. Denne veksten skal vi få se mer til fremover nå! Tre-elementets bevegelse er oppover, mot himmelen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Tre-elementet i oss mennesker

I menneskers fysiologi er det en lignende prosess som foregår i tigerens måned i følge Tradisjonell Kinesisk Medisin (TCM). Det er ønskelig at Yang som nå oppstår i oss er harmonisk: ikke for mye (som for eksempel kan vise seg til sommeren som pollenallergi). Det skal heller ikke være for lite (som gjør at vi føler oss slitne og uinspirerte – vårslappe). Når tre-elementet er harmonisk opplever vi på det psykologiske planet at humøret er jevnt, vi er empatiske, tar ikke oss selv for høytidelig, og vi tilgir lett. Vi er klarer å planlegge, forberede oss godt og er velorganiserte. Innen Tradisjonell Kinesisk Medisin (TCM) ønsker man i vårmånedene å styrke motstandskraften mot sykdom gjennom å tilrettelegge for at tre-elementet kan ha en sunn vekst. Dette er et av temaene som er særlig viktige på klinikken nå i februar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Vær sunn – og myk

Tre-elementet handler også om fleksibilitet og tilpasningsevne – både fysisk og psykisk. Innen akupunkturen vil vi motvirke stagnasjon og stivhet, sørge for myke sener og bevegelighet. Gjennom dette kan man i følge TCM forebygge sykdom i forbindelse med årstidens endringer. Dette kan være en god tid å ta opp trening som gjør oss myke og fleksible som for eksempel yoga. Andre typiske tre – element – temaer i akupunkturen er svimmelhet, migrene, stiv nakke, uregelmessig mens, kramper, oppblåsthet, anspenthet, irritasjon og stress.

Vårens kosthold – detox ?

Vi kan nå begynne å spise lettere mat enn i vinter. Spis gjerne mer grønt, som spirer, og inkluder gjerne sur eller syrlig smak som sitron og yoghurt i kostholdet nå! Surt stimulerer tre-elementet. Hvis du vil gjøre en eller annen form for faste, slankekur eller detox er februar og mars (tigeren og harens måned) perfekt tid for dette. Tre-elementet sammenfaller med den tradisjonelle norske fastetiden – som begynner med fastelavn og varer frem til påske.

Lunge-energien er også aktuell nå

Tigeren er også knyttet til lunge-energien, for tigerens time er i grålysningen mellom kl. 03 og 05. Dette er den tiden på døgnet hvor lunge-energien er på sitt sterkeste i følge “organ-klokka”. Dermed blir samspillet mellom metall – element (som lunge-energien tilhører) og tre – element også et tema nå. Derfor er tigerens måned en god tid å ta tak i tilstander som for eksempel luftveisproblemer og søvnproblemer med akupunktur.

Vår-rengjøring

Feng Shui: Stagnasjon kan også være i hjemmet ditt – ta gjerne en vår-rengjøring og kvitt deg med gammelt rot som representerer stagnasjon.

Vårens spørsmål:

Lag rom for å starte på den nye sesongen – til hva eller hvem er du dedikert i år?