Mai måned sin betydning i kinesisk medisin - Akupunktur med mer
 
 

Mai du skjønne, milde…

Mai er kanskje den aller vakreste måneden?  Bli med og se litt på mai måned sin betydning i kinesisk filosofi! Blomstring, lys og festdager – mai, juni og juli tilhører ild-elementet. “Ildkula” der oppe på himmelen gir oss mer lys og varme for hver dag nå frem mot sommersolverv.

Yang vokser i mai

Lys og varme representerer Yang – og når vi er i en fase hvor Yang “vokser” litt hver dag (ettersom dagene stadig blir lysere) er Yang ekstra sterk. Dette er en fase med “Yang de luxe”.

Mai måned kalles “slangens måned” i kinesisk kalender. “Uæææ – slange…?” Ok – kanskje er du redd for slanger, men vet du hva slangens måned representerer? Du blir hverken bitt eller kvelt hvis du fortsetter å lese her – garantert!

Den elegante slangens måned betyr full fest! Blomster (som tilhører ild-elementet) spretter ut overalt i naturen og i hager. Vi har feiring av nasjonaldag og russetid. Emosjonen som hører til ild-elementet er glede, lyden er latter. Dette er sesongen for disse herlige kvalitetene!
 

Hjertets tid

Det er tid for romantikk og sverming. Det indre Ild-organet er hjertet. Her bor i følge kinesisk medisin sjelen. Hjertet er som en slags sentral hvor alle inntrykkene vi mottar koordineres. I hjertet bærer vi vår indre ild og gjennom vår hjerte-varme kan vi ha medfølelse med og knytte oss til andre mennesker.

I kinesisk medisin har hjertet en viktig  betydning i forhold til søvn. På norsk snakker man også om “sovehjerte”.

Du kan også møte sjelen gjennom blikket til en annen person. Uttrykket i blikket, glansen og gløden i huden og håret er også knyttet til ild-elementet.

Innen Feng shui handler ild-elementet om berømmelse og synlighet. Fargene rød, rosa og fiolett assosieres med ild.

Elementene nærer og kontrollerer hverandre

Vann-elementets hvile gir opphav til tre-elementets vekst, som igjen legger grunnlaget for ild-elementets blomstring. Slik støtter de 5 elementer hverandre. Vann kan også slukke eller begrense ilden. Dette er et eksempel på at elementene også kontrollerer hverandre. Elementene trenger denne kontrollen for at vi skal kunne være i harmoni og balanse. Det er gøy med en fest (ild-elementet) – men man trenger også hvile (vann- elementet). Er det for mye engasjement og for lite hvile over tid kan man ende opp med en tilstand av utbrenthet.

I Ild-elementet finner vi kjærligheten muligheten for kontakt, befruktning og at noe nytt kan oppstå. Fruktene kommer til høsten (august – oktober), nå er det tid for glede, fest og latter.

 

Tips for et harmonisk ild-element ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

? Sørg for nok søvn og hvile (et godt “sovehjerte”).⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

❤️ Kjenn på gleden, lidenskapen og kjærligheten – men unngå (for mye) stimulantia.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

? Bruk blikket og nyt synet av den nye sommeren som kommer og alt annet som er vakkert, sjelfullt og skjønt. ⠀⠀⠀⠀⠀

? Plukk spiselige blomster til salat, te og ellers til pynt.

 

2. juni 2020 starter jeg og min yoga-nabo Maria Andersen et 5 ukers online kurs hvor du kan fordype deg i ild-elementet med yinyoga og tradisjonell kinesisk medisin. Bli med! 

God sommer!